luisteren naar maatschappelijk kwetsbare mensen hier en in het Zuiden


Vandaag was een drukke dag. Na een overleg met Didier, die mij sterk zal ondersteunen bij de campagne, een eerste belronde. Ondertussen is er een leraar uit Niger bij ons te gast. Om 16 uur was Diori op bezoek in Mariaheem in Beerlegem. Ik vervoeg hem en de ACW-delegatie bij de ontvangst op het gemeentehuis in Zwalm en bij de ontmoeting met een aantal vertegenwoordigers van onze Beweging in het CM-lokaal. We luisteren naar zijn verhaal over de moeizame uitbouw van en syndicale organisatie in Niger. Een onmetelijk groot land met slechts 12 miljoen inwoners. De onderwijzersvakbond telt daar momenteel 15.000 leden en in september van vorig jaar hebben ze met de regering een akkoord kunnen afsluiten over de verhoging van de minimumlonen en een hervorming van de kinderbijslag waardoor voor alle kinderen hetzelfde bedrag zal uitgekeerd worden. de ondersteuning vanuit het ACV en Wereldsolidariteit wordt enorm gewaardeerd en helpt hen bij de uitbouw van de vakbond daar in Niger. We maken van de gelegenheid gebruik om de nieuwe meerderheid in Zwalm een aantal van onze actiepunten voor het gemeentebeleid over te maken:

– een oproep tot samenwerking met het verenigingsleven van de gemeente om de bevolking van Zwalm te betrekken bij alles wat er in de gemeente opgezet wordt rond Noord-Zuidbeleid;

– de vraag om 0.7% van het gemeentelijk budget te investeren in solidariteit tussen Noord en Zuid;

– het als gemeente zelf aankopen van eerlijke en duurzame producten. Het is een essentiële steun voor de derde wereldlanden en het garandeert eerlijke en correcte werkomstandigheden voor de arbeiders in het Zuiden en bij ons;

– de vraag om Schone Klerengemeente te worden. Dat houdt in dat de gemeente bij het uitschrijven van een offerte voor de aankoop van kledij voor het personeel vraagt dat de kledij in mens- en milieuvriendelijke omstandigheden gemaakt is.

Ik moet de ontmoeting verlaten om aanwezig te kunnen zijn op een informatie- en sensibiliseringsavond over kansarmoede in het onderwijs. Als voorzitter van het Lokaal Overlegplatform Basisonderwijs Oudenaarde wordt ik daar uiteraard verwacht. Heel veel leerkrachten en directies zijn naar Ronse afgezakt. Mensen van de “bewegingen waar armen het woord nemen”, Mensen voor Mensen uit Aalst en de Vrolijke Kring uit Ronse, brengen persoonlijke getuigenissen over hun leven in armoede en wat dat met zich meebracht voor hun kinderen die naar school gaan. Heel moedig en authentiek. Het wordt duidelijk dat het om meer gaat dan om financiële drempels. Maar je voelt dat er veel bereidheid en openheid is om te dialogeren en om stappen te zetten. ik kom hier later nog eens op terug.

Zo dat was mijn eerste blog. De kop is er af.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: