Op zaterdagmorgen goed besturen

CD&V

Een stralende zaterdag- morgen. Toch was ik al om 8 uur de deur uit. Langs Bart gepasseerd (mijn vrijwillige huisfotograaf van dienst en een professionele evenwaardig) en samen naar Zwijnaarde. Naar het “Huis van de Bouw”. Daar ging deze morgen de laatste denkdag door over het CD&V-programma. We hadden deze dag, met de leden van Oost-Vlaanderen, dinsdagavond voorbereid in Nazareth. Ik zat toen de werkgroep “goed bestuur” voor. Ik vind dat onze mensen echt goede voorstellen hebben uitgewerkt om onze overheid morgen beter te laten functioneren. De mensen weten waar het fout zit en waaraan men moeten werken. Hieronder lees je een aantal “speerpunten” die we vandaag goedgekeurd hebben. Yves Leterme, Jo Vandeurzen en Pieter De Crem schoten hiermee in Zwijnaarde ook de Oost-Vlaamse CD&V-campagne op gang. De sfeer zit er in. We gaan er voor, eendrachtig, met veel goede moed en veel kameraadschap tussen de kandidaten.

etienne-schouppe.jpg
We zien het echt zitten om er nu zes weken vol tegen aan te gaan, Etienne Schouppe en ik zeker.

PS: ik krijg graag reactie op onze speerpunten. Laat het me weten.

9 speerpunten voor goed besturen :

1. De overheid geeft het goede voorbeeld (pdf)
Verbeter de wereld, begin met jezelf.

2. Uniek loket voor een performante dienstverlening (pdf)
Het verhogen van de toegankelijkheid van de overheidsdiensten is voor CD&V een taak waarin de gemeente een bijzondere rol speelt.

3. Automatisch toekennen van rechten en voordelen (pdf)
We maken werk van de automatische toekenning van rechten en voordelen die samenhangen met een bij de overheid gekend statuut (gepensioneerd, werkloos, …).

4. Een hogere belastingvrije som (pdf)
CD&V pleit voor een geleidelijke verhoging van het belastingvrije bedrag tot aan het leefloon (10.500 euro).

5. Iedereen gelijk voor de belastingwet
(pdf)
Mensen kunnen nu niet rekenen op dezelfde behandeling door de belastingdiensten. CD&V wil daarom een extern controleorgaan oprichten in de schoot van het parlement.

6. Vooringevuld belastingformulier voor loontrekkenden (pdf)
CD&V stelt dan ook voor dat de belastingdiensten, op basis van de beschikbare informatie, aan loontrekkers een belastingvoorstel overmaken. Dit bespaart veel dubbel werk en zou voor de mensen pas een echte administratieve vereenvoudiging zijn.

7. Klare regels, klare taal (pdf)
Vonnissen moeten ook begrijpbaar zijn. Het komt er op aan dat de rechter zegt waarom hij zo over de feiten en het recht beslist heeft en niet zozeer waarom hij alle andere beslissingen uitsluit. Daarom is CD&V voorstander van een positieve motiveringsplicht.

8. Overheveling van administratieve geschillen naar de gewone rechtbanken (pdf)
Het duurt gemiddeld vier jaar voor iemand bij de Raad van State een beslissing krijgt over een beroep tegen een bouwvergunning, een benoeming bij de overheid, … Dit is veel te lang.

9. Meer Vlaamse inspraak in Justitie (pdf)
CD&V wil dat Vlaanderen en Wallonië zelf mee vorm kunnen geven aan het justitiebeleid, mits zij daartegenover de nodige mensen en middelen plaatsen.

Ter illustratie, twee filmpjes over goed bestuur:


Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: