De eerste vergaderingen

We hebben ondertussen dus al twee plenaire vergaderingen in de Kamer meegemaakt. De eerste legden we onze eed af: “ik zweer de grondwet na te leven”. Daarna moest normaal het bureau van de kamer benoemd worden, maar dat ging niet door. Het bureau van de Kamer bestaat uit de voorzitter en maximaal zes ondervoorzitters en wordt verder aangevuld met nog een aantal secretarissen. Dat bureau regelt de werkzaamheden van het Parlement. De aanduiding van de ondervoorzitters gebeurt à rato van de sterkte van de fracties. Zo zou normaliter het Vlaams Belang de vierde ondervoorzitter krijgen. Vooral de Waalse socialisten verzetten zich hiertegen. Er werd onder de partijen dus geen consensus bereikt over de samenstelling van dat bureau. Vorige week donderdag was er opnieuw overleg en een voorstel van samenstelling. Maar opnieuw werd er geen consensus gevonden. De zitting werd anderhalf uur geschorst om verder overleg mogelijk te maken, maar ook dat leverde niets op. Komende donderdag komt de Kamer opnieuw samen en dan moet het bureau samengesteld worden. De regelgeving verplicht ons daartoe. Als er dus geen consensus over de partijen heen bereikt wordt zal er moeten gestemd worden. Tot op vandaag weten we nog niet of er een concensus zal zijn donderdag. Die dag zullen normaliter ook de commissies samengesteld worden. We zullen dan ook weten met welke thema’s we de komende jaren bezig zullen zijn. We hebben onze voorkeuren al mogen doorgeven , maar donderdag weten we in hoeverre de fractie is kunnen tegemoet komen aan deze voorkeuren. ik laat het jullie binnenkort weten.

Ondertussen ken ik de koffiekamer, zeg maar de “wachtkamer” , al vrij goed. Elke partij heeft er zijn vaste tafel. Voor de rest is het wachten tot we een bureel toegewezen krijgen waar we kunnen werken. Tot binnenkort.

De eedaflegging in de Kamer

Advertenties

Eén reactie to “De eerste vergaderingen”

  1. stijn Says:

    Toch het een en ander, hoor, nonkel. Zo met een kostuum en een das officiel de eed afleggen! Proficiat! En zorg nu maar voor een stevig sociaal accent vanuit de meerderheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: