We hebben een kamervoorzitter en een formateur

Vorige week werd dus Herman Van Rompuy verkozen als Kamervoorzitter. Om aan te geven dat dit waarschijnlijk maar zeer tijdelijk zal zijn (tot het aantreden van de nieuwe regering) werd verwezen naar de langste staat van dienst van Herman Van Rompuy in de CD&V-kamerfractie. In zijn speech als Kamervoorzitter verwees hij zelf naar het zeer tijdelijke van zijn functie.  We zien dus wel wie er in de nieuwe regering komt en of er dan een nieuwe kamervoorzitter moet verkozen worden.  Maar om tot een nieuwe regering te komen moet er eerst een regeerakkoord zijn. Formateur Leterme is aan zijn formatieberaad begonnen en zal vanaf volgende week met de vier partijen MR-CDH-Open VLD en CD&V/NV-A onderhandelen over een akkoord.

Ondertussen wordt er intern in de partij hard gewerkt. Ons partijprogramma wordt nu  technisch nog wat verder uitgewerkt zodat de onderhandelaars goed gewapend naar de besprekingen kunnen.  Ik ben vooral bezig met de technische fiches rond werkgelegenheid, sociale zekerheid, pensioenen-vergrijzing, gezin en armoede. Ik vraag hierover ook advies bij mensen en organisaties die  hiermee zeer vertrouwd zijn op het terrein zelf. Dat wordt dan allemaal nog eens herlezen en herwerkt door de CD&V-studiedienst Ceder. Morgen zal al het voorbereidend werk afgerond worden en na het weekend starten dan de eigenlijke onderhandelingen. In welke mate we als fractie daar zullen bij betrokkenn worden weet ik nog niet. Morgen komt onze fractie bijeen en zullen er afspraken gemaakt worden over de aanpak en de opvolging van die onderhandelingen.

Ondertussen las ik ook nog een opiniestuk van de CD&V-jongeren over “verkiezingsmoeheid” door te veel opeen volgende verkiezingen. Ik ben het daar mee eens, maar niet met hun voorstel om dat te vermijden. Zij stellen voor om drie verkiezingen kort na mekaar te houden: zeg maar in juni de Federale, in augustus de Vlaamse en in oktober de Gemeente- en Provincieraadsvekiezingen. En dat dan telkens om de vijf jaar. Ik vind dat geen goede oplossing. Ik zou het beter vinden om in de toekomst nog twee verkiezingen te houden:

– om de vijf jaar: Kamer, Senaat en Europa

– om de zes jaar: Vlaanderen, Gemeente en Provincie

Dit vanuit het gegeven dat Vlaanderen, Gemeente en Provincie niveaus zijn die het best bij mekaar aansluiten. En dat geldt evenzo voor Kamer, Senaat en Europa.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: