De toestand is ondertussen zéér ernstig geworden

Gisterenmiddag kwamen we met de parlementsleden van CD&V/NV-A bijeen in het Parlement. Jo Vandeurzen en Bart De Wever brachten er verslag uit over de politieke toestand.

Samengevat:

– de Vlaamse onderhandelaars hebben een pak voorstellen op tafel gelegd. Ze willen daarmee tot een beter bestuur komen en vooral er voor zorgen dat de mensen in Vlaanderen én Wallonië er beter van worden. Dat houdt ondermeer in dat de opdrachten van de federale overheid moeten herzien worden waardoor er een betere samenwerking tussen het federale  en het regionale niveau moet komen en er meer verantwoordelijkheid aan de regio’s gegeven wordt .  Zo kunnen de regio’s  op maat van die regio de beste aanpak uitwerken en een beleid voeren waar de mensen echt beter van worden. Een voorbeeld? We moeten meer mensen aan het werk krijgen. We willen mensen daar voor activeren. In Vlaanderen gaat het vooral over de 55-plussers in Wallonië vooral over de jongeren. Laat ons het arbeidsmarktbeleid dan zo organiseren dat elke regio zijn  eigen accenten kan leggen, maar met het gemeenschappelijke doel “meer mensen aan het werk te krijgen”.

– de tegenvoorstellen van de Waalse onderhandelaars zijn echte “pestvoorstellen”. De discussie over de taalgrens opnieuw aansnijden, de bescherming van de Brusselse Vlamingen schrappen,… . Zulke moeizaam opgebouwde evenwichten om Vlamingen en Walen met mekaar te laten samenleven op de helling zetten is vanuit Waalse kant zelf een tijdbom onder dit België leggen. Het is een duizendmaal versterkt “non” van de voorbije vier weken. En dus onaanvaardbaar als verdere gespreksbasis.

Wij hebben het gevoel dat men aan Waalse zijde niet beseft  dat het Vlaanderen menens is. Dat het deze keer niet zal overwaaien. Dat laatste is ook iets dat ik tijdens een seminarie (vorig jaar in december) met mijn Waalse ACW-collega’s heb gemerkt. “Dat zal wel overgaan” was ook daar de Waalse teneur. Het besef was er ook niet dat het de Vlamingen  (over de partijgrenzen heen) menens was om een aantal serieuze hervormingen door te voeren.

Er kan volgende week in geen geval “zo maar” overgegaan worden tot de orde van de dag. We verwachten een gesprek dat moet leiden tot een consensus over de visie op de federale overheid in relatie met de regio’s.

Advertenties

Eén reactie to “De toestand is ondertussen zéér ernstig geworden”

  1. AvS Says:

    Dit artikel gelinkt op http://derwaarts.net/archives/145 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: