En nu?

Het zijn vooral drukke weekends nu. Tijdens de week volgen we de actualiteit en luisteren we naar de wekelijkse briefing van onze onderhandelaars. De voorbije week was er geen briefing. Stilte. Dat Herman Van Rompuy het terrein aan het verkennen is zal daar niet vreemd aan zijn. Ik heb veel vertrouwen in onze nieuwe  Kamervoorzitter, die nu dus ook verkenner is. Tijdens die paar weken dat we hem  op de fractie al  meegemaakt hebben was hij altijd voelbaar aanwezig zonder te spreken. Een man met gezag dus en ervaring. En toch ook iemand met open vizier en onbevangen. Zo ervaar ik het toch.    Zolang de raampjes omlaag gingen en iedereen maar verklaringen aflegde “speelde men voor de tribune en zijn er nog geen onderhandelingen” zei hij. Blijkbaar is het tij aan het keren. Laat ons hopen.

Ondertussen vragen er mij nogal wat mensen hoe het probleem van “Brussel-Halle-Vilvoorde” nu eigenlijk juist in mekaar zit. Wat het probleem eigenlijk is. Er zijn daarover twee goede  artikels verschenen deze week. Eén in Knack waarin Geert Lambert in “De omweg van Maingain” (p. 22 en volgende) het goed uitlegt.

Ook in het Nieuwsblad Op Zondag  van 2 september legt men het goed  uit in “Waarom BHV een probleem is” (p. 5):

“B-H-V is de kieskring met 19 gemeenten van het Brusselse gewest en 35 Vlaams-Brabantse gemeenten, inclusief 6 faciliteitengemeenten. Bij de verkiezingen voor Kamer, Senaat en Europa kunnen de franstalige inwoners van BHV stemmen voor politici van franstalige partijen.(…) In geen enkele Waalse gemeente kan er gestemd worden voor Vlaamse politici.(…) Een juridisch probleem is er pas gekomen nadat paars provinciale kieskringen had ingevoerd, behalve in Vlaams-Brabant. Daar bleef de kieskring Leuven bestaan (nvdr: naast de vier Vlaamse provinciale kieskringen – Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Antwerpen, Limburg – heb je in Vlaams-Brabant dus geen provinciale kieskring, maar twee kieskringen voor die provincie: BHV en Leuven). Dat is in strijd met het gelijkheidsbeginsel, oordeelde het Arbitragehof. Om nog geldige verkiezingen te kunnen organiseren, is een oplossing nodig. maar het Arbitragehof zegt niet welke.

Dus moeten de politici die een regering aan het vormen zijn daar nu een oplossing voor uitwerken. Als men daar uit geraakt dan is er nog het sociaal-economische en de verdere staatshervorming. Er moet dus nog hard gewerkt worden.

Toch ook nog even al het onderwijzend personeel en al wie morgen naar de school trekt goeie moed toewensen bij de nieuwe start!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: