België een van de landen met het meest aantal arme gepensioneerden

Wat ik tijdens mijn campagne herhaaldelijk aan de kaak stelde  wordt vandaag in De Standaard nog maar eens bevestigd door de Universiteit van Antwerpen.

In 1980 was 12% van de gepensioneerden arm in België. Toen waren we hiermee, op een land na, het beste land in Europa. De meeste landen in Europa hebben nu minder dan 10 % arme gepensioneerden (sommigen komen van meer dan 30%). We zijn nu, op twee na, het land met het hoogste aantal arme gepensioneerden. We bengelen dus helemaal achteraan in Europa. Het zijn vooral gepensioneerden die geen eigen huis hebben die het dikwijls financieel moeilijk hebben.

Oorzaken volgens het Centrum voor Sociaal Beleid van de Universiteit van Antwerpen?

De Belgische pensioenen zijn de laatste 20 jaar niet mee geëvolueerd met de welvaart. Dat heeft vooral met drie zaken te maken:

– er zijn zoveel mensen die van een uitkering moeten leven en zo weinig mensen die werken en bijdragen betalen voor de sociale zekerheid dat er geen ruimte was voor verhogingen;

– ook de overheid maakte de keuze niet om met meer geld over de brug te komen. Enerzijds door de torenhoge staatsschuld die moest afgebouwd worden, anderzijds door de keuze voor lastenverlagingen

– het vroeg stoppen met werken in België – dus een korte loopbaan- zorgt er ook voor dat er minder middelen  zijn voor de verhoging van de pensioenen.

Het armoederisico is het grootst voor koppels die van één pensioen moeten leven en voor alleenstaanden.

Nog een weetje: vorig jaar was het gemiddelde Vlaamse pensioen voor het eerst hoger dan het Waalse.

Conclusie: de volgende regering kan de problematiek van de welvaarstvastheid van de pensioenen niet meer uit de weg gaan. Anders dreigen er nog meer gepensioneerden in een financieel benarde positie terecht te komen.

Advertenties

2 Reacties to “België een van de landen met het meest aantal arme gepensioneerden”

  1. De Munck Luc Says:

    Indien men enerzijds aan de werknemers zou toelaten om onder bepaalde voorwaarden meer dan 38 uur te werken aan eenzelfde belastbaar tarief als uit reguliere arbeid zou het zwartwerk verminderen, een aantal openstaande jobs ingevuld zijn, en zou arbeid minder belast worden gezien pensioen een deel van de vergoeding van de werknemer is.

    Het periodiek plafoneren van de bijdragen die in aanmerking komen voor pensioen moet dan ook volgens arbeidstijd (meer dan 38u) en naar bedragen aangepast worden, dit zonder de sociale aspecten te verwaarlozen.

  2. stijnvercamer Says:

    De pensioenen moeten welvaartsvast zijn, dat lijkt mij een evidentie. Het is trouwens nog veel schrijnender dat net de mensen die het nodig hebben, niet beschikken over een mooi pensioenplan. Dat is immers vooral weggelegd voor mensen die sowieso een mooie job hebben gehad en dus vaak ook sowieso een hoger pensioen genieten.
    Of mensen meer doen werken een sociaal wenselijke maatregel is, betwijfel ik zeer sterk. Ik geloof meer in consequente keuzes maken in het beleid, waardoor het niet nodig is dat mensen (nog) meer werken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: