stand van zaken formatie

§ Oranje-blauw – de context

Oranje blauw heeft geen tweederde meerderheid.

Oranje blauw is wel de enige coalitievorm die in de beide taalgroepen over een meerderheid beschikt.

Maar het kartel houdt vast aan het perspectief op een realistische 2/3 meerderheid voor een aantal belangrijke wetswijzingen alsook een oplossing voor BHV.

§ de Verkenner

opdracht werd ruim gedefinieerd

zijn inspanningen zijn gericht op een antwoord op de vraag “is er op het vlak van het communautaire voldoende concreet engagement om de formatiegesprekken zoals die eind augustus werden stopgezet te hervatten?”

Daarom werd de verkenner gevraagd een procedure te verkennen, af te tasten en indien positief ,ook uit te werken om een 2/3 meerderheid te vinden.

§ Enkele uitgangspunten

Het gaat niet om separatisme wat sommigen ook doen geloven. Het gaat dus niet om de splitsing van het land. Vanuit de ambitie met goed bestuur een beleid te voeren voor de mensen wil het kartel CD&V/N-VA meer homogene bevoegdheden.

De 5 resoluties van het Vlaams Parlement blijven altijd het uitgangspunt. Zij werden trouwens door CD&V/N-VA in het Vlaams regeerakkoord opgenomen. De 5 resoluties vormen het referentiepunt, kompas, ankerpunt bij de onderhandelingen.

De interpersoonlijke solidariteit wordt door niemand betwist en ligt niet op de onderhandelingstafel.

Wij kiezen voor meer responsabilisering van de regio’s d.w.z. dat zij indien zij met de hen toegewezen bevoegdheden en financiële middelen resultaten boeken daarvoor ook worden beloond. Bijvoorbeeld kunnen inspanningen om mensen aan een job te helpen leiden tot een terugverdieneffect.

Het is ook niet de bedoeling Wallonië armer te maken. Alleen stellen we vast dat bij eenzelfde federale beleid er grote verschillen in aanpak, appreciatie en toepassing bestaan. Wat doet besluiten dat een aantal beleidsmaatregelen beter op maat van de regio worden genomen of aangestuurd. Voorbeeld:

¨ ondanks een federaal, en dus eenvormig, gezondheidsbeleid stellen we vast dat quasi 47 % van de Vlamingen een globaal medisch dossier heeft tegenover 17 % Franstaligen.

¨ Ondanks een federaal, en dus eenvorming, verkeersbeleid staan er in Vlaanderen ruim 730 onbemande camera’s tegenover 40 in Wallonië.

Advertenties

Eén reactie to “stand van zaken formatie”

 1. Gugg Says:

  Enkele puntjes op de i:

  – Oranje-blauw is NIET de enige coalitievorm die in beide deelstaten over een meerderheid beschikt. De dag na de verkiezingen verschenen alle mogelijkheden uitgebreid in de kranten. Misschien moet je die nog eens bekijken.
  Wat jij wellicht bedoelt is: CD&V-N-VA is aan Vlaamse kant nodig om een meerderheid te hebben in de Vlaamse taalgroep.
  Consequentie: als het communautair akkoord enkel borrelhapjes bevat, zoals jullie jongerenvoorzitter zo treffend zegt, en N-VA doet niet meer mee, dan heeft O-B geen Vlaamse meerderheid meer.

  – Geen idee waar jij je info vandaan haalt, maar Vlaanderen telt op dit moment meer dan 1.2OO flitspalen (zie site Vlaamse overheid).

  Overigens: heb jij (als (ex-)ACW’er) de ‘solidariteitspetitie’ ondertekend?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: