Mijn eerste tussenkomst en goedgekeurd amendement in de commissie

Gisteren kwam de commissie “sociale zaken” voor de eerste keer bijeen. Op de agenda stonden een paar vragen aan de minister van werk en  een wetsontwerp. Dat wetsontwerp moet er voor zorgen dat de sociale verkiezingen van mei volgend jaar met grote rechtszekerheid kunnen  georganiseerd worden. Het wijzigt de wet van 1948 die zegt dat de drempel om sociale verkiezingen te organiseren op 50 werknemers ligt. Door dit wetsontwerp wordt de drempel, op vraag van de sociale partners,  op 100 gebracht.

In mijn tussenkomst heb ik gesteld dat we met de CD&V dat wetsontwerp steunen, maar meteen er ook op gewezen dat er nog heel wat wetgevend werk moet verricht worden opdat de sociale verkiezingen vlot en correct zouden kunnen verlopen. Gelet op de moeilijke politieke situatie van vandaag heb ik  gevraagd dat hierover goed zou overlegd en gecommunicerd worden  met het parlement en de formateur.

Daarnaast heb ik ook gevraagd dat de minister de nodige druk op de sociale partners zou uitoefenen opdat ze zo snel mogelijk (tegen ten laatste eind november) tot een akkoord zouden komen die in overeenstemming is met de Europese Richtlijn die zegt dat de bedrijven  een informatieplicht hebben vanaf 50 werknemers ( en niet vanaf 100 werknemers zoals dat nu voorlopig nog is overeen gekomen in België).   Doordat we in België onze wetgeving daar nog niet aan aangepast hebben zal de Belgische staat een boete krijgen van ongeveer 2,9 miljoen Euro en zal Europa ons een dwangsom opleggen van duizenden euro’s per dag als we onze wetgeving  niet snel  aanpassen. We laten het uiteraard op de eerste plaats aande sociale parnters zelf om hierover tot een akkord te komen, maar de tijd dringt.

Dan heb ik ook nog mijn amendement toegelicht. Het betreft de PWA’s. Die zijn vrijgesteld van sociale verkiezingen omdat het over een specifieke doelgroep gaat van werklozen die geen normaal arbeidscontract hebben. Ondertussen hebben heel wat PWA’s een dienstenchequebedrijf opgericht en dat zijn wel werknemers met een normaal arbeidscontract. Door de PWA-wet te wijzigen zorgen we er voor dat ook  zij hun syndicale vertegenwoordigers kunnen verkiezen. Mijn amendement werd  gesteund daar CD&V, Open VLD, CDH, MR en na de bespreking ook door de socialisten. Het werd dan ook met een grote meerderheid goedgekeurd. Mijn eerste  wetgevend  werk in de commissie was een feit.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: