Drukke politieke dagen

Dinsdag en woensdag zijn de traditionele commissiedagen in Brussel.

Gisterenmiddag kwamen we voor de eerste keer samen met de commissie “naturalisaties”. Deze commisise behandelt alle aanvragen tot verwerving van de Belgische nationaliteit via naturalisatie. Momenteel liggen er zo’n 14.000 aanvragen te wachten op behandeling. Elk commissielid (en dus ook ik) moet tegen half december om en bij de 1000 dossiers behandelen. Er wordt van ons verwacht dat wij over elk dossier een advies geven (we kunnen het advies van de administratie volgen of een ander advies geven). Die adviezen worden overgemaakt aan de voltallige Kamer die uiteindelijk  de definitieve beslissing neemt.

1° ondervoorzitter van de commissie naturalisaties

Mijn fractie heeft mij voor deze commissie voorgedragen als 1° ondervoorzitter  en dat werd door de commissie unaniem aanvaard.  

Vandaag woensdag kwam de commissie sociale zaken bijeen waar ik een tussenkomst heb gedaan en ik had ook nog een vraag voor Didier Reynders in de commissie Financiën.

Deze middag was er nog een belangrijke fractievergadering ter voorbereiding van de commissie binnenlandse zaken. We kregen daar verslag van Jo Van Deurzen en Bart De Wever, waarbij de conclusie was dat we er alles aan gedaan hebben om tot een onderhandelde oplossing te komen, maar dat dat niet mogelijk is gebleken. Bijgevolg gaat het parlementaire werk gewoon verder en werd er deze namiddag in de commissie binnenlandse zaken gestemd over de wetsvoorstellen om het kiesarrondissement B-H-V te splitsen. Ik ben ook naar die commissie geweest. Dat was een ongelooflijk mediagebeuren. De franstaligen zijn het afgestapt en alle Vlaamse partijen (met uitzondering van Groen! die zich onthouden heeft) hebben het wetsvoorstel gestemd. Wat natuurlijk meteen gevolgen heeft voor de verdere formatiegesprekken.   Als CD&V zijn we daar absoluut niet euforisch over. Wij zijn altijd voorstander geweest van een onderhandelde oplossing en blijven dat ook vandaag. Maar als de franstaligen met mijnheer Maingain op kop gesprekken onmogelijk maken door steeds maar “non” te zeggen op de voorstellen en de vlamingen te provoceren, dan kan je op een bepaald moment niet anders dan zeggen “Stop! Dat is er over”. Zeker na de zeer laag bij de grondse persoonlijke aanval op onze formateur Yves Leterme. Dit was onaanvaardbaar en en een brug te ver. Trop is trop en te veel is te veel.

Met de stemming is de kous nu niet af natuurlijk. Als CD&V blijven we bij onze houding dat een nieuwe regering waarvan wij deel zouden uitmaken ook een communautair programma moet hebben. Samen met een evenwichtig sociaal en economisch programma blijft dat ons doel. We zullen de komende dagen zien hoe dit nu verder moet aangepakt worden.  

Advertenties

2 Reacties to “Drukke politieke dagen”

 1. Gugg Says:

  Beste Stefaan, het zijn inderdaad drukke politieke tijden, maar een kort antwoordje op mijn -nochtans zeer eenvoudige- vraag, is jou duidelijk te veel.
  Toch zal ik je telkens opnieuw mijn vraag stellen, tot je antwoordt. Voor de toevallige passant op je website zal ik zelfs een nummering aanbrengen, zodat zij ook in één eenvoudige oogopslag kunnen zien hoeveel keer een vraag aan jou gesteld moet worden voor je antwoord krijgt.

  Zodus:
  Voor de 4de keer:
  Ondersteun jij de solidariteitspetitie?

  Een simpele ja of neen kan volstaan.

 2. stijnvercamer Says:

  Interessant om je politieke bezigheden te volgen op deze manier. Zelden zo’n goed zicht gekregen op politieke werking in het federale parlement. Een beetje ‘het leven zoals het is, het parlement’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: