Het pensioendebat: je kan niet tegelijk de boter, het geld van de boter en de glimlach van de botermaakster krijgen!

Op de agenda van de commissie sociale zaken van gisteren stonden er twee wetsvoorstellen met betrekking tot de pensioenen.

Het ene van de MR wil de solidariteitsbijdrage op de pensioenen afschaffen en het andere van de PS wil naast het afschaffen van de solidariteitsbijdrage ook alle pensioenen verhogen.

Deze twee wetsvoorstellen waren aanleiding tot een vooafgaandelijk debat over de vraag of we ons zouden beperken tot de bespreking van deze twee voorstellen of dat we het debat zouden opentrekken naar de totaliteit van de problematiek van de pensioenen.

Mijn tussenkomst bevatte twee elementen:

– wij zijn ook voorstander van een breed debat over de pensioenen. Geen van beide voorstellen bevat alle elementen van het pensioendebat. Naast de solidariteitsbijdrage en de algemene verhoging van de pensioenen is er ook de fiscale behandeling van de pensioenen, de welvaartsvastheid, de inhaalbeweging voor de kleinste en de oudste pensioenen, de belastingvrije som, de bestrijding van de armoede bij de gepensioneerden en het solidariteitsprincipe. 

– wat de werkzaamheden van de commissie betreft kunnen we niet anders dan de agenda afwerken, zijnde de bespreking van de twee wetsvoorstellen.

Uiteindelijk heeft de voorzitter beslist de twee wetsvoorstellen samen te bespreken. Gisteren kregen we de toelichting bij de twee voorstellen en volgende week voeren we de algemene bespreking.

Vanuit de CD&V zullen we toch eerst nog eens verwijzen naar de vorige legislatuur waarin wij verschillende keren de afschaffing van de solidariteitsbijdrage gevraagd hebben, maar Paars is daar nooit op ingegaan. En nu zijn het de Paarse partijen die dit eisen. Een beetje serieus blijven nietwaar.

Ten tweede zullen we alle elementen van het pensioendebat inbrengen. Een geïntegreerde benadering van al die elementen lijkt ons de beste waarborg om de inkomenspositie voor iedereen te verbeteren en negatieve neveneffecten te vermijden.

Ook het budgettaire kader is nog een onbekende. Welke financiële ruimte zal de nieuwe regering hebben, creëren voor de pensioenen?  De afschaffing van de solidariteitsbijdrage kost ongeveer 259 miljoen euro (voorstel MR). Het voorstel van de PS zou de komende jaren ongeveer 2,5 miljard euro kosten. Om maar te zeggen dat het hier niet over peanuts gaat. Men zal moeten weten wat men wilt want je kan niet tegelijk de boter, het geld van de boter en de glimlach van de botermaakster krijgen.

Wordt dus vervolgd volgende week.  

Advertenties

Eén reactie to “Het pensioendebat: je kan niet tegelijk de boter, het geld van de boter en de glimlach van de botermaakster krijgen!”

  1. Dirk Lenaerts Says:

    Hebt U al enige reactie ontvangen i.v.m. met Uw geplande vraag aan Minister Tobback betreffende de halvering van sommige DOSZ pensioenen.
    Dit probleem stond vermeld in De Standaard van 30 November 2007
    Met vriendelijke groeten,
    Dirk Lenaerts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: