Licht op groen voor de sociale verkiezingen. Nu nog de omzetting van de Europese richtlijn!

In de plenaire vergadering van de Kamer werd er gisteren gestemd over het wetsontwerp dat de sociale verkiezingen tijdig en correct moet laten verlopen. Zoals ik enkele weken geleden al schreef wordt er normaalgezien via een KB (koninklijk besluit) over zo’n wetsontwerp beslist door de regering. Aangezien de huidige regering zich enkel over lopende zaken mag buigen, was het aan de voltallige kamer om te beslissen. De meerderheid stemde voor en zo werd het licht voor de sociale verkiezingen eindelijk op groen gezet.

In het kader van diezelfde verkiezingen nam ik gisteren nog eens het woord in de Kamer.  Het is namelijk zo dat in 2003 een Europese richtlijn werd uitgevaardigd die stelt dat het recht op informatie en raadpleging in alle ondernemingen met meer dan 50 werknemers moet gelden. België verzekert dat recht enkel in ondernemingen met meer dan 100 werknemers, waardoor onze wetgeving dus niet conform de Europese is. De  omzetting moest eigenlijk al in 2005 gebeurd zijn, maar Europa gaf ons nog een laatste kans: tegen eind november 2007 moet de omzetting een feit zijn of België riskeert een boete van 2.9 miljoen euro.  Het is aan de sociale partners om over die omzetting tot een akkoord te komen. Ik vroeg bijgevolg nog eens aan Minister van werk Vanvelthoven hoever de sociale partners al met hun onderhandelingen staan en of er tegen eind van deze maand wel degelijk een akkoord zou zijn?

De minister antwoordde:” De sociale partners hebben deze maand al meermaals rond de tafel gezeten en zullen dat morgen nog een laatste keer doen. Ik heb vernomen dat men zeer hoopvol gestemd is dat er morgen een akkoord kan worden bereikt. In dat geval zal de regering van lopende zaken dit akkoord opnieuw via een wetsontwerp omzetten, zodat niet alleen de sociale verkiezingen tijdig kunnen plaatsvinden, maar we ook grote dwangsommen kunnen vermijden. Als er echter geen akkoord uit de bus komt zullen er andere initiatieven genomen moeten worden.”

Ik wacht intussen vol spanning af op het resultaat van de samenkomst van de sociale partners vandaag. Jullie kunnen mijn tussenkomst via de onderstaande link bekijken.

http://www.dekamer.be/streaming/getPage.asp?page=2&itemGUID=20071122-1&original=true#

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: