Mijn eerste wetsvoorstellen zijn ingediend

Vorige week heb ik mijn eerste wetsvoorstellen ingediend.  Hieronder geef ik kort wat uitleg bij de belangrijkste drie.

In het eerste voorstel roep ik op tot het verlengen van het ouderschapsverlof. Ik vind dat men ouderschapsverlof zou moeten kunnen nemen tot de kinderen 18 jaar zijn en dat men de duur van het ouderschapsverlof zou moeten uitbreiden tot zes maanden. Die zes maanden zou men dan in schijven moeten kunnen opnemen zodat ouders kunnen thuis zijn als het echt nodig is.

Het tweede betreft het goedkoper maken van het avond- en weekendwerk in de non-profit waardoor er meer jobs zouden kunnen bijkomen. In de privé-sector heeft men het avond- en weekendwerk voor de werkgever vroeger al  goedkoper gemaakt (een deel van de bedrijfsvoorheffing moet niet meer worden gestort). Ik vraag om dat ook te doen in de non-profitsector.  De ervaring leert ons dat een vermindering van de loonkost  in de non-profit veel meer dan in de profit omgezet wordt in extra tewerkstelling.

Het derde gaat over de voorrangsregels voor de verplichte ziekteverzekering. In mensentaal: “op wiens boekje van de mutualiteit iemand staat”. Tot nu toe is het zo dat het duidelijk afdgesproken is wie op welk mutualiteitsboekje staat om recht te hebben op de terugbetaling van kosten voor geneeskundige verzorging en uitkeringen. Dat moet ook, want er was een verschil tussen de rechten van de loontrekkenden en die van de zelfstandigen. Vanaf 1 januari 2008 zal de ziekteverzekering voor loontrekkenden en zelfstandigen hetzelfde zijn. De wetgever dacht dat het dan ook niet meer belangrijk was om op te leggen wie op welk boekje van de mutualiteit staat.   Vandaar dat de voorrangsregels afgeschaft werden. Nu blijktdat die afschaffing voor administratieve moeilijkheden kan zorgen en dat er soms wel tegenstrijdigheden zouden kunnen ontstaan waardoor sommigen in een rechtsonzekere situatie zouden kunnen terecht komen. Vandaar dat we een nieuw voorstel van voorrgansregels hebben ingediend waardoor er duidelijkheid is voor de mutualiteiten  én  de mensen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: