De Karrehoevegroep

Tijdens het politiek bewogen weekend waarin Yves Leterme zijn formatie-opdracht teruggaf aan de  koning zaten we met een 15-tal nieuwe en minder nieuwe CD&V – parlementsleden samen op de Karrehoeve in Heers voor een vormingstweedaagse. Heers ligt in Haspengouw, telt 12 dorpen, 6800 inwoners en een burgemeester, Gerald Kindermans, collega in de Kamer én een fantastische gastheer. Heers paalt aan de taalgrens en dat zorgt, ik druk me voorzichtig uit, voor enkele ‘ongemakken’: de vroegere buslijn van Sint-Truiden naar Luik is nu plots 5 km onderbroken, een beschermde Vlaamse kasseiweg in Heers gaat vlekkeloos over in een ‘prachtige’ Waalse betonweg… Ik heb alvast een boontje voor Haspengouw en  kom er zeker nog terug. Haspengouw is momenteel hot  en volop in de actualiteit sinds de opnamen van de prestigieuze televisieserie  Katarakt die vanaf vandaag op de kijkers van Eén wordt losgelaten. U kijkt toch ook!

Totems

Tom Dehaene een ‘puppy’, Peter Leyman een ‘eland’ en Stefaan Vercamer  een ‘panter’of een’tijger’… De collega’s trakteerden ons ter kennismaking meteen op een ‘troetelnaampje’. Het moet gezegd, we kregen een sterke inhoudelijke inleiding van de immer gedreven oud-minister Wivina De Meester. Ze confronteerde ons op een boeiende manier met het basisreferentiekader van ons christen democratisch gedachtegoed. Vooruitziend leiderschap, de samenleving versterken en mensen meer zekerheid geven vormden enkele markante invalshoeken. We kregen de raad mee om ons bij het beoordelen van beleidsvraagstukken op te stellen als bruggenbouwers, als diegenen die kansen geven en verantwoordelijkheid  nemen. Telkens vanuit het subsidiariteitsbeginsel en een veelzijdige benadering.We zaten in Heers op geen eiland en dus was de formatie nooit ver weg. Het nieuws dat Yves Leterme zijn drie ultieme vragen had gesteld sijpelde hier ook door. Vrijdagmiddag was voorbehouden voor inleidingen die aanzetten tot reflectie over thema’s zoals flexibiltiteit met respect voor de noden van de werknemers,  migratie en integratie. De  doorlichting van ons justitieel apparaat en het justitiebeleid door assisenpleiter. Mr. Walter Van Steenbrugge was scherp en lokte heel wat discussie uit.Zaterdagochtend werd een beetje hypothetisch en een tikje surrealistisch: de oranje-blauwe formatiegesprekken bloedden dood en wij waren als oefening de verkiezingsuitslagen aan het analyseren en  probeerden voorstellen naar de volgende verkiezingen te formuleren. Na de middag werd met spanning naar het het journaal gekeken en dan ging het snel van het idyllische Haspengouw richting Brussel naar de partijbijeenkomst waar we tekst en uitleg kregen over het vastlopen van oranje-blauw.Het werd een tweedaagse die ons zal bijblijven en er werden nieuwe banden gesmeed tussen de deelnemers. En als we een beetje euforisch mogen zijn: de Karrehoevegroep is geboren. 

scannen.jpg

Van links naar rechts: Veerle Heeren (Limburg), Jan Verfaille (West-Vlaanderen), Peter Leyman (Oost-Vlaanderen), Dirk Claes (Leuven), Roel Desseyn (West-Vlaanderen), Joke Schauvliege (Oost-Vlaanderen), Johan Sauwens (Limburg), Els Schelfout (Oost-Vlaanderen), Els Peeters (CD&V secretariaat), Jonathan Cardoen (CD&V secretariaat), Martine Fournier (West-Vlaanderen), Yalcin Hilâl (Limburg), Jef Vandenbergh (Antwerpen), Stefaan Vercamr (Oost-Vlaanderen), Raf Terwingen (Limburg), Piet De Meester (CD&V secretariaat), Tom Dehaene (B-H-V), Luc Van Maercke (CD&V secretariaat), Gerald Kindermans (Limburg), Kathleen Helsen (Antwerpen).  

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: