Bezorgd vertrouwen “ad interim”

Heel bewust en vanuit een constructieve instelling hebben Yves Leterme en Jo Vandeurzen de laatste veertien dagen meegewerkt aan de vorming van een regering “ad interim”.

Langer kon dit niet meer uitgesteld worden nadat was gebleken dat oranje-blauw niet kon doorgaan en er zich dringende maatregelen opdringen voor een paar belangrijke problemen zoals de koopkracht, de stijgende energieprijzen, uitvoering vna het veiligheidsplan, de begroting 2008,….

Yves Leterme heeft hiervoor zelfs het premierschap niet opgeëist en het was hij, die samen met Vandeurzen, gisteren de oplossing aanreikte aan Verhofstadt om uit de impasse te geraken: een vertrouweling van CDH, Josly Piette, in de regering. Hij is geen verkozen kamerlid of senator en behoort dus niet tot het partijapparaat van de CDH, waardoor Reynders over de brug kon gehaald worden om mee te doen en CDH toch een vertegenwoordiger in de regering heeft. 

Waarom willen we aan deze “ad interim”regering een “bezorgd vertrouwen” geven?

– de samenstelling ervan geeft uitzicht op een tweederde meerderheid, die noodzakelijk is om een grote staatshervorming te kunnen doorvoeren;

– het zal in de schoot van deze regering zijn dat de communautaire agenda voor de definitieve regering zal opgesteld worden. Dus geen vrijblijvend oeverloos gepraat, maar concrete engagementen;

– Pasen 2008 is de effectieve en niet meer te bediscussiëren deadline van deze “ad interim”regering. Dan stopt deze regering en start de nieuwe “volwaardige regering” met Yves Leterme als Eerste Minister en wordt de staatshervorming defintief in de steigers gezet. Yves Leterme zal dan een volwaardig regeerprogramma voorleggen met daarin de sociale rechtvaardigheidsagenda (met als belangrijkste punt de welvaartsvastheid en de verhoging van de uitkeringen en pensioenen), een plan voor justitie, beleidsplannen voor fiscalieit, migratie, economie, defensie, de vergrijzing, tewerkstelling, gezondheidszorgen, … .

Maar we zijn zeer bezorgd. Want we hebben hiermee nog niets concreets afgedwongen. We hebben nu enkel de afspraken kunnen maken dat het zo zal moeten verlopen. We zullen dus zeer waakzaam en alert zijn om er over te waken  dat de gemaakte afspraken nagekomen worden. De komende drie maanden zullen we er ook streng op toezien dat “ad interim” inderdaad “ad interim” blijft en dat er vooruitgang geboekt wordt in de ondehandelingen over het definitief regeerprogamma en de communautaire agenda.

Drie maanden lijken kort, maar in de politiek kan dat soms een eeuwigheid zijn. Terugblikkend op wat de voorbije maanden allemaal is gebeurd letten we dus best wel zeer goed op onze winkel de komende 102 dagen. Op het moment van het afleggen van de regeringsverklaring (nu vrijdag) heeft Yves Leterme dus exact 100 dagen om zijn definitieve regering op de rails te krijgen.  

 “Sire geef me 100 dagen…”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: