Bestrijding sociale fraude én fiscale fraude.

De voorbije week stelde ik aan de minister van sociale zaken vragen in verband met de sociale fraude die ontdekt werd waarbij nepbedrijfjes valse documenten (C4, SIS-kaart,…) verkochten. Hierdoor kon men op een bedrieglijke  manier sociale uitkeringen bekomen (werkloosheid, ziekteverzekering, kinderbijslag,…).  De minister wist ons te vertellen dat  in de ministerraad beslist is om een “taskforce” op te richten die de sociale en de fiscale fraude versterkt zal aanpakken.

Ik maakte van mijn tussenkomst gebruik om de aandachtte vestigen op twee zaken:

– het feit dat de sociale fraude ontdekt werd  geeft aan dat het controlesysteem wel degelijk werkt. Men kan nu veel sneller sociale fraude opsporen dankzij de “kruispuntbank”. Verschillende databanken worden electronisch aan mekaar gekoppeld waardoor men snel kan vaststellen dat er fraude is en men ook snel kan optreden.

– misschien kan de minister van financiën wat inspiratie opdoen bij de opsporingsdiensten van de sociale zekerheid. De fiscus ontloopt nu miljarden euro’s omwille van fraude en een gebrekkige controle. De administratie van financiën slaagt er blijkbaar maar niet in om dat te doen wat bij de sociale zekerheid wel lukt: efficiënte controle en koppeling van databanken waardoor men ook de fiscale fraudeurs veel sneller kan opsporen en bestraffen.    

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: