wijzigingen wet rechten vrijwilligers

Ik heb in de Kamer een wetsvoorstel ingediend dat de wet van 3 juli 2005 over de rechten van de vrijwilligers wil wijzigen.

Vrijwilligers vormen een onmisbaar deel van het sociale weefsel van de maatschappij. In elk aspect van onze samenleving engageren mensen zich onbaatzuchtig, stellen ze een groot deel van hun vrije tijd ter beschikking ten voordele van bepaald bevolkingsgroepen of met het oog op het bereiken van hun doelstellingen.  Ter bescherming van de rechten van de vrijwilligers werd er in 2005 een vrijwilligerswet opgesteld. Aan de hand van wijzigingen werden reeds een aantal onvolkomenheden van deze wet weggewerkt, maar tegelijkertijd blijven er nog steeds enkele overeind.  Zo kunnen vrijwilligers tot op de dag van vandaag geen verlof nemen om de administratieve verplichtingen van hun organisatie up to date te houden. Ook de forfaitaire onkostenvergoeding vormt een probleem, aangezien zij dikwijls niet alle kosten denkt. Die kunnen voor sommige vrijwilligers nochtans zeer hoog oplopen.  

Ik wil vrijwilligers dan ook de mogelijkheid geven om per maand twee halve dagen vrijaf te nemen, zodat zij ook hun bestuursverantwoordelijkheden ten volle kunnen opnemen. Op die manier krijgen zij meer ademruimteen de kans  hun engagement volledig te ontplooien. Daarnaast is voor een aantal specifieke categorieën vrijwilligers de forfaitaire onkostenvergoeding veel te laag.  Daarom zou de vergoeding van alle vrijwilligers moeten worden opgetrokken.  In de wet van 3 juli 2005 zouden de bedragen 24, 79 en 991, 57 dan worden vervangen door respectievelijk 30 en 1250.

Ik hoop dat we met CD&V op die manier de lacunes van de wet van 2005 kunnen wegwerken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: