Milquet belooft een volwaardig statuut voor onthaalouders!

Deze week werd mijn vraag betreffende het statuut van de onthaalouders aan Minister van Werk en Gelijke Kansen, mevrouw Milquet, beantwoord. Hierbij het verslag en enkele sfeerbeelden van de betoging op 16/05/08.

– de heer Stefaan Vercamer aan de vice-eerste minister en minister van Werk en Gelijke Kansen over “de betoging van de onthaalouders voor een volwaardig statuut”  

– Stefaan Vercamer: Mevrouw de minister, ik stel deze vraag naar aanleiding van de betoging van de onthaalouders in Brussel op 16 mei, waarbij u een delegatie van de onthaalouders ontvangen hebt, samen met uw collega Onkelinx. Uit persberichten blijkt dat de delegatie zeer tevreden was over dat onderhoud, zeker ook omdat de engagementen die daar aangegaan zouden zijn verder gaan dan alleen maar een tijdschema zoals in uw beleidsbrief is vermeld. U wil blijkbaar zo snel mogelijk stappen zetten naar de realisatie van een volwaardig statuut. Er werd een eerste technisch overleg in het vooruitzicht gesteld voor juni, gevolgd door een overleg met de administraties. In elk geval werd de verwachting gecreëerd dat er tegen 2011 een volwaardig statuut zal zijn. Daarom heb ik de volgende vragen. Wat het overleg in juni betreft, met wie zal er worden overlegd? Welke timing en welk stappenplan zult u voorstellen om tot een volwaardig statuut te komen? Wanneer zal het volwaardig statuut voor onthaalouders gerealiseerd zijn? Samen met andere collega’s hebt u altijd gezegd dat de invoering gefaseerd zal moeten gebeuren. Waaraan zult u prioriteit geven in de fasegewijs realisering? Aan het volwaardige pensioen? Aan werkloosheid, betaalde vakantie, een vast loon of andere zaken? Welke prioriteiten zult u in die gefaseerde aanpak leggen?

– Minister Joëlle Milquet: Mevrouw de voorzitter, ik heb inderdaad met mijn collega, minister Onkelinx, een delegatie van de onthaalmoeders ontmoet, vorige vrijdag. Tijdens die vergadering hadden wij de mogelijkheid om hen aan ons engagement te herinneren. Ik herinner u eraan dat in mijn algemene beleidsnota een duidelijk engagement staat voor de onthaalmoeders staat, namelijk dat wij zeer snel een kalender wensen op te stellen voor een discussie, in het bijzonder met de Gemeenschappen en de Gewesten, om te komen tot een statuut van werknemer dat in een volledige sociale dekking voorziet en in een echt arbeidscontract met een vastgesteld loon. Wij hebben afgelopen vrijdag een engagement genomen voor een specifieke methode. Ten eerste, wordt er een werkgroep opgericht, samengesteld uit vertegenwoordigers van de verschillende Gemeenschappen van ons land, vertegenwoordigers van de verschillende federale diensten die bevoegd zijn, en ook vertegenwoordigers van de sociale partners. Die werkgroep komt bijeen in de eerste week van juni. 

De minister gaat daarna verder in het frans en zegt dat:

– er eerst een financiële anayse zal gebeuren. Zij heeft de diensten al opdracht gegeven de kostrpijs te berekenen van een volwaardig statuut voor onthaalouders;

– op basis van deze financiële analyse zal ze met de regio’s overleggen over mogelijke scenario’s

– in september-oktober zal ze met een concreet voorstel komen dat gefaseerd kan uitgevoerd worden over meerdere jaren;

– het doel is om op het einde van  de legislatuur (2011) alles afgerond te hebben;    

– Stefaan Vercamer: Mevrouw de voorzitter, ik ben zeer enthousiast over het antwoord van de minister. Ik hoop inderdaad dat we de volledige legislatuur kunnen volmaken om op het einde van ervan dat volwaardig statuut te kunnen bereiken. Ik wens u veel werkkracht en creativiteit om daarin te slagen.

– Minister Joëlle Milquet: Ik hoop dat de legislatuur tamelijk lang zal duren. Anders is het niet mogelijk.

Het incident is gesloten.

Link naar de website van LBC 

                                                                                                          

 

            

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: