Donderdag werd mijn eerste wetsvoorstel unaniem goedgekeurd. ’t Was wel een “specialleke”.

Donderdagmiddag zijn we met de commissie Naturalisaties bijeen gekomen. De voorzitter had ons in spoed bijeen geroepen omdat gebleken was dat een van de 5633 mensen die we de Belgische nationalteit hadden verleend een mensenhandelaar is die intussen opgepakt is en veroordeeld is tot 5 jaar gevangenis. We wilden die man de Belgische nationaliteit ontnemen. We konden dat nog door een wetsvoorstel in te dienen om die man te laten schrappen van de lijst van de 5633 namen die nog gepubliceerd moeten worden in het Belgisch Staatsblad en dat wetsvoorstel te laten stemmen door de voltallige Kamer (zolang de lijst niet gepubliceerd is kunnen we dat zo doen, men noemt dat een reparatiewet). Iedereen was het daarover eens en het wetsvoorstel werd ingediend door de voorzitter Lavaux, door mijzelf (ondervoorzitter), iemand van het Vlaams Belang en ook nog iemand van de PS en de MR. 

Een tweetal uur later werd het wetsvoorstel voorgelegd aan de voltallige Kamer en wat bleek plots? Ecolo was een beetje gaan stoken bij de PS en de MR dat ze dat toch niet zouden doen, een wetsvoorstel meetekenen dat ook door iemand van het Vlaams Belang was getekend. Direct geroezemoes en overleg tussen alle franstalige partijen. Uiteindelijk hebben de franstaligen hun handtekening terug getrokken en hebben alleen de man van het Vlaams Belang en ik onze handtekening gehandhaafd.

Uittreksel uit het verslag van de zitting:

20 Wetsvoorstel tot wijziging van de wetten van 9 mei 2008 die naturalisaties verlenen (1225/1)
Algemene bespreking

De algemene bespreking is geopend.

(…) Voorzitter: Collega’s, in verband met het wetsvoorstel waarvan we de algemene bespreking zonet bijna hadden afgesloten, hebben een aantal leden mij op problemen geattendeerd om dat vandaag nog onder goede voorwaarden te kunnen afhandelen. Daarom stel ik voor dat de commissie voor de Naturalisaties nog even bijeenkomt, zodanig dat wij vandaag nog dat wetsvoorstel kunnen afwerken. 

(…) Karine Lalieux(PS): Monsieur le président, sur le document relatif à la proposition déposée en commission des Naturalisations tout à l’heure figuraient deux noms: le mien et celui du président David Lavaux. J’étais signataire principale et personne ne m’a demandé de pouvoir cosigner cette proposition. En tant que signataire principale, je n’ai donné l’autorisation à personne de cosigner. Je demande maintenant de retirer mon nom de cette proposition de loi. 
(…) Voorzitter:: Zijn er nog andere sprekers?

Dan laat ik bellen voor de stemmingen.

Jacqueline Galant(MR): Monsieur le président, ne souhaitant pas être associée au Vlaams Belang dans cette proposition, je souhaite que mon nom en soit retiré. David Lavaux (cdH): Monsieur le président, je retire mon nom de la proposition de loi. Karine Lalieux  (PS): Monsieur le président, tout comme le président de la commission des Naturalisations, ayant  en commission et refusant bien évidemment de figurer à côté d’un élu du Vlaams  Belang sur une proposition de loi, je retire ma signature. 

Servais Verherstraeten (CD&V – N-VA): Mijnheer de voorzitter, ik stel vast dat sommige collega’s hun handtekening hebben teruggetrokken op dit wetsvoorstel. Wij nemen daarvan akte. Ik zou suggereren, gelet op de nieuwe omstandigheden, om de stemming over dit voorstel niet uit te stellen. Straks kunnen wij dan stemmen over dit wetsvoorstel dat alleen nog zal zijn ingediend door de collega’s die hun handtekening hebben gehandhaafd.

Voorzitter: Ik trek mijn voorstel tot verzending naar de commissie in. Wij zullen straks over het geheel stemmen.

(…) Voorzitter: Als ik zie welke handtekeningen er zijn teruggetrokken, blijven de heren Mortelmans en de heer Vercamer op de lijst van de indieners staan.

Vraagt nog iemand het woord?  (Nee)

De algemene bespreking is gesloten.

Bespreking van de artikelen. Het wetsvoorstel telt 4 artikelen. Er werden geen amendementen ingediend. De artikelen 1 tot 4 worden artikel per artikel aangenomen.

De bespreking van de artikelen is gesloten. De stemming over het geheel zal later plaatsvinden.

Het is duidelijk dat uit dit dossier blijkt dat er een groot gebrek is aan communicatie en coördinatie tussen de parketten. Wij kregen noodzakelijke informatie (aanhouding en veroordeling) niet binnen. Ik vind dat er dringend werk moet worden gemaakt van een centraal register, van een efficiënte coördinatie en communicatie tussen de parketten en binnen de parketten. Bovenal moet de snel-Belgwet worden aangepast.

Clou van het verhaal: het wetsvoorstel werd wel unaniem goedgekeurd (ook door diegenen die hun handtekening terugtrokken en hun partij). Gelukkig maar, want het ging hem om het niet toekennen van de Belgische nationaliteit aan een veroordeelde mensenhandelaar. Ik vind dat je daar niet te veel politieke spelletjes moet over spelen en gewoon die man zijn Belgische nationaliteit moet ontnemen. Dat ook het Vlaams Belang dat vindt is voor mij geen punt. Wij dragen verantwoordelijkheid inzake de al dan niet toekenning van de Belgische nationaliteit. Je moet die verantwoordelijkheid dan ook nemen. Punt uit. 

Het wetsvoorstel werd uiteindelijk donderdag in de vooravond gestemd. hierbij uittreksel uit het verslag: Wetvoorstel tot wijziging van de wetten van 9 mei 2008 die naturalisaties (1225/1) 

Voorzitter : Het wetsvoorstel 1225/1. Begin van de stemming / Début du vote.

Heeft iedereen gestemd en zijn stem gecontroleerd? Einde van de stemming / Fin du vote. Uitslag van de stemming: 

Ja 125 Oui      Nee 0 Non   Onthoudingen 3 Abstentions 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: