Een “inleefnacht” bij asielzoekers in Maldegem

Vorig weekend kreeg ik een telefoontje van Kim, de begeleidster van de asielzoekers in Maldegem. Of ik bereid was om eens kennis te maken met de asielzoekers in Maldegem en eens een nacht in het opvangcentrum wou blijven om aan de lijve te ondervinden hoe het is om als asielzoeker te leven.

Ik was onmiddellijk akkoord en dinsdagavond rond 22 uur was ik in Maldegem. Samen met de burgemeester, Johan De Roo, en de OCMW-voorzitster Marleen hadden we nog boeiende gesprekken met de asielzoekers. Rond middernacht naar ons sober kamertje getrokken. Daar vonden we  een pakket lakens en een hygiënisch pakketje (tandpasta, tandborstel, shampoo, deodorant, scheerzeep en een scheermesje).

Ik heb niet zo goed geslapen. De verhalen bleven nog wat hangen in mijn bovenkamer. ’s Morgens werd ik wakker met AVS en Radio 2. Tijdens het ontbijt deelden we onze ervaringen ook met de schrijvende pers.

Bij mij zijn drie zaken blijven hangen:

 • De onzekerheid van die mensen; sommigen zijn hier al meer dan 4 of 5 jaar en nog weten ze niet of ze zullen mogen blijven of niet. Die procedures zijn veel te lang. Mensen moeten op veel kortere termijn (6 maanden lijkt mij een redelijke termijn) uitsluitsel krijgen. Dan kan je ook een humaan terugkeerbeleid organiseren. Mensen die hier meer dan 4 of 5 jaar zijn, perfect Nederlands spreken, geïntegreerd, …., die kan je niet meer terugsturen.

 

 • Maldegem is een model voor vele andere gemeenten inzake opvang van asielzoekers: streng, maar rechtvaardig. Een zeer goede begeleiding, die kort op de bal speelt. Een zeer goede samenwerking tussen alle betrokken diensten (OCMW, gemeente, politie,…). Alles perfect onderhouden en goed georganiseerd. De spreiding van de 40 asielzoekers over 5 lokaties zorgt er voor dat het ook draagbaar is voor de lokale bevolking.

 

 • Jonge mensen die een stiel kennen (metser, timmerman, electromecanicien, ingenieur), die willen werken en die niet mogen werken (zolang ze niet erkend zijn worden ze als illegaal beschouwd en illegalen hebben geen toegang tot de arbeidsmarkt).     

Vandaar het belang van twee maatregelen die de regering in het vooruitzicht stelt:

 • Diegenen die op ons grondgebied verblijven van voor maart 2007 en die uitzicht hebben op werk zullen een arbeidskaart krijgen en de daaraan verbonden legale verblijfsvergunning. Die blijft evenwel gekoppeld aan “werken”;
 • Asielzoekers die een procedure tot erkenning lopen hebben zullen na 6 maanden toegang krijgen tot de arbeidsmarkt.

Voor wat betreft de regularisering van individuele gevallen zal de regering in de toekomst rekening houden met drie elementen:

 • Het moet gaan om iemand die hier in een lange procedure zit
 • Er moeten dwingende humanitaire redenen zijn die beletten dat de persoon terug kan (oorlogsgebied bijvoorbeeld)
 • Er komt een beoordeling van de lokale verankering die rekening houdt met werk, taal, schoolgaande kinderen en het advies van de burgemeester

Een boeiende en leerrijke ervaring!

 

Advertenties

Eén reactie to “Een “inleefnacht” bij asielzoekers in Maldegem”

 1. vanwambeke piet Says:

  beste,

  bedankt voor de deelname aan de actie. op die manier komen de lokale vluchtelingenopvang en natuurlijk de betrokkenen zelf eens in een ander daglicht te staan. ook voor Kim was het een positieve ervaring, waar ze nog een tijdje energie zal uit putten.

  Met vriendelijke groeten,

  Piet Vanwambeke
  secretaris OCMW Maldegem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: