Vraag aan minister Arena over de (aanvullende) pensioenen tijdens het vragenuurtje

Deze namiddag stelde ik tijdens het vragenuurtje van de plenaire zitting vragen aan de minister voor pensioenen, mevrouw Arena. Vandaag stond in De Standaard een analyse over de verarming van de gepensioneerden in ons land. Momenteel leven al 25% van de gepensioneerden onder de armoedegrens en dat aantal zal, bij ongewijzigd beleid, blijven toenemen de komende jaren. Per jaar  hinken de gepensioneerden 1,75% achterop ten aan zien van de algemene stijging van de welvaart. Op 20 jaar tijd verliest een gepensioneerde dus 40% aan koopkracht (www.destandaard.be).

Mijn stelling is dat wij al langer weten dat de gepensioneerden verarmen. Vandaag wordt dat cijfermatig nog maar eens geïllustreerd. Vandaar mijn pleidooi voor een inhaalbeweging voor de oudste en de laagste pensioenen en een verhoging van de pensioenen in het algemeen.

Ten tweede pleit ik voor een versterking van het wettelijk pensioen. Op het einde van hun loopbaan moeten de mensen een leefbaar pensioen kunnen krijgen. Ze hebben daar recht op. Ze hebben daar trouwens een heel leven voor gewerkt. 

Verplichte invoering van aanvullende pensioenen (groepsverzekeringen) kan maar als dat de welvaartsaanpassing van de bestaande pensioenen en de versterking van het wettelijk pensioen niet doet verwateren. 

In haar antwoord liet de minister weten dat ze volledig op mijn lijn zit en dat het wettelijk penioen haar eerste prioriteit is.

Link naar het verslag van de vergadering. Rechts “Stefaan Vercamer” bij het onderwerp “aanvullende pensioenen” selecteren.  

 

Advertenties

Eén reactie to “Vraag aan minister Arena over de (aanvullende) pensioenen tijdens het vragenuurtje”

 1. De Munck Luc Says:

  Bovenstaande beweer ik al jaren.

  Aanvullende pensioenen worden in sommige sectoren slechts bij mondjesmaat ingevoerd en dit slechts de laatste jaren. Dit zal bijgevolg behoorlijk onvoldoende impact hebben als essentiële aanvulling.

  De verhouding van het bedrag van de jarenlange bijdragen in arbeid en geld van de werknemers tot de pensioenen en de return in uitbetaalde pensioenen is in vele gevallen erbarmelijk.

  Het is een ronduit een schande dat men uitzicht moet hebben tot een verarmd bestaan na 60 (of70?) na jarenlange noeste arbeid.

  Het verschil tussen ambtenarenpensioenen en andere is dermate dat het soms weerzinwekkend is.

  Ik kan hier nog uren over doorgaan maar het meerendeel van de politiekers besteedt hier ten onrechte veel te weinig aandacht aan.

  …..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: