Mijn wetsvoorstel over studentenarbeid blijft actueel

Sedert ik enkele weken geleden mijn wetsvoorstel over de hervorming van de regelgeving van studentenarbeid lanceerde in het Nieuwsblad heeft de discussie erover nog niet stil gelegen. Randstad moeide zich in de discussie, ook de ABVV-jongeren, Unizo en het VBO van de werkgevers gaven hun mening. Ondertussen ligt de hervorming van het systeem van de studentenarbeid op de regeringstafel. Mijn voorstel wordt daarbij ook mee in ogenschouw genomen en ook de sociale partners bekijken het in functie van hun zoektocht naar een compromis over de hervorming van de regeling.. Momenteel treed ik in dialoog met de studentenverenigingen om mijn voorstel toe te lichten en met hen van gedachten te wisselen.

Commentaar

Studentenarbeid                                  

Straks is het vakantie. Het sein voor zowat 370.000 jongeren om jobstudent te worden. Het regent voorstellen om het complexe systeem van studentenarbeid te vereenvoudigen. Dat is altijd beter, maar het mag geen alibi worden om een asocialer reglement op poten te zetten. Studenten mogen nu twee keer 23 dagen werken tegen een sterk verlaagd sociaal tarief, waarvan een eerste deel binnen en een tweede termijn buiten de zomervakantie. Moeilijk te controleren. Een kleine maand geleden stelde CD&V-kamerlid Stefaan Vercamer in onze krant een hervorming voor: laat studenten de hele zomer, drie maanden lang, werken tegen het verlaagd tarief maar onderwerp ze daarbuiten aan de algemene sociale lasten. Eenvoudiger en makkelijker te controleren.

Frans De smet in een commentaarstuk in het Nieuwsblad

‘Vereenvoudigen van studentenarbeid mag geen alibi worden voor een asocialer systeem’ 

26 procent is voorstander van het huidige systeem van 23 dagen binnen en buiten de zomer en 36 procent is voorstander van een systeem van 400 uren aan voordelige voorwaarden het hele jaar door. Nog eens 38 procent wil een regeling waarbij ze tijdens de zomermaanden onbeperkt aan de slag kunnen en tijdens het schooljaar geen specifieke voordelen genieten.  

19 juni 2008 in het Laatste Nieuws

Zoals je merkt is het grootste deel van de studenten (38%) voorstander van mijn voorstel. Een opsteker!

 

Advertenties

2 Reacties to “Mijn wetsvoorstel over studentenarbeid blijft actueel”

 1. Bert De Brabandere Says:

  Stefaan,

  dat wil zeggen dat 62% van de studenten ook buiten de zomer willen werken…

  groetjes,

  Bert

 2. stefaanv Says:

  Dat is voor de studenten geen enkel probleem om buiten de zomer te gaan werken als student. Alleen valt de werkgever dan onder de gewone sociale zekerheidsbijdragen (met lastenverminderingen) en betekent dat voor de jobstudent financieel quasi geen verschil. De laagst betaalde jobstudenten kosten buiten de zomer zelfs minder dan tijdens de zomer met solidariteitsbijdragen. De student die “echt” het hele jaar door moet werken om zijn studies te betalen wordt er in ons voorstel zelfs financieel beter van omdat we de fiscale discriminatie met de “gsm-studenten” (diegenen die een korte periode tijdens de zomer werken om een of andere aankoop of reisje te kunnen betalen en dat is nog altijd de grootste groep) opheffen. En diengenen die buiten de zomer onder de gewone sociale zekerheidsbijdragen werken kunnen rechten opbouwen waardoor de wachtperiode ingekort wordt.
  Trouwens de student zelf zal van het verschil in regeling tussen de zomer en de andere maaanden eigenlijk niets merken. ’t is de werkgever die gewoon een andere aangifte moet doen. En hét dispuut met name “de controle van het systeem” lost volledig zichzelf op (geen nieuw controlesysteem, geen kaarten,… van vereenvoudiging gsproken). So what?
  Trouwens de Vereniging van Vlaamse Studenten steunt mijn voorstel voluit en vindt dit veruit het beste voorstel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: