Leidt de franstalige onwil naar de crisis en de chaos?

Vandaag is gebleken dat de franstaligen onwillig blijven om tot een echt communautair akkoord te komen over BHV en over nieuwe regionale bevoegdheden. Dat heeft niets te maken met kunde of onkunde van een regeringsleider, maar met de vaststelling dat de federale dialoog niet meer werkt in dit land en dat Wallonië en Vlaanderen elk in een andere logica zitten. Als we op federaal niveau uitgepraat zijn dan rijst de vraag en wat nu?  Want de toestand van vandaag is het beste bewijs dat er echt wel nood is aan een hervorming van de structuren in dit land. Er rest maar één uitweg meer en dat is de regio’s rechtstreeks met mekaar laten onderhandelen. Concreet: onze Minister-President Kris Peeters onderhandelt met de Minister-President Demotte van Wallonië en Charles Piqué van Brussel. Dat wil zeggen dat we in dit land afstappen van een federaal model en de stap zetten naar een confederaal model. 

Hoe moet het ondertussen verder met dit land dat nood heeft aan een sterk sociaal-economisch bestuur? De koopkrachtproblemen, de armoedebestrijding, de slabakkende economie, de pensioenproblematiek, de stijgende gezondheidsuitgaven,…. .

Voor CD&V zou het simpel kunnen zijn: we trekken de stekker uit en laten de anderen maar even proberen. Het risico is echter groot dat er ondertussen kostbare maanden verloren gaan die ons allemaal veel geld zullen kosten.  We zullen de komende dagen dus een aantal zaken moeten overwegen:

– kiezen we er voor om de regio’s (mee) te laten onderhandelen?

– blijven we mee verantwoordelijkheid dragen om het sociaal-economisch huishouden van ons land verder op orde te houden? Of gaan we langs de zijlijn staan met het risico op crisis en chaos?

Onthou echter wel dat als we de komende dagen, weken, maanden afglijden naar een crisis die zelfs kan leiden tot onbestuurbaarheid van dit land die enkel en alleen te wijten is aan de onwil van de franstaligen om nog tot een eerbaar compromis te komen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: