Fractiedagen in Genk zetten de toon voor de komende periode

In Genk was het de voorbije twee dagen verzamelen geblazen met alle CD&V-parlementsleden en ministers van Vlaanderen, de Kamer, de Senaat, Europa en Brussel. Zo’n tweedaagse heeft twee invalshoeken: enerzijds krijgen we analyses, inleidingen van professoren en van deskundigen en anderzijds maken we daar dan de politieke omslag van. Hoe gaan wij ons positioneren het komende jaar?

Dinsdag was de ganse dag voorbehouden voor toelichting bij het regeringswerk op Federaal, Vlaams en Brussels niveau. Met telkens aansluitend een debat. Ik hoef je niet te vertellen dat het zwaartepunt vooral lag bij het opstarten van een nieuwe communautaire dialoog van gemeenschap tot gemeenschap, waarbij een leidende rol is toebedeeld aan Kris Peeters.

Vier belangrijke uitgangspunten gelden daarbij voor ons:

  1. de onderhandelaars moeten gemandateerd zijn door de taalgemeenschappen en de dialoog au sérieux nemen
  2. het moet gaan over het overhevelen van bevoegdheden naar de regio’s (weliswaar met een open agenda) 
  3. er moeten concrete resulaten zijn voor de verkiezingen in juni 2009
  4. alle deelnemers aan de dialoog moeten zich engageren om wat overeen gekomen wordt tussen de gemeenschapen op federaal niveau om te zetten in wetten

Daarnaast is er voor Yves Leterme de immense uitdaging om het budget in evenwicht te houden en om passende maatregelen te nemen om de koopkracht te vrijwaren, de werkgegelenheid te stimuleren en tegelijkertijd geen bijkomende lasten op te leggen. Het geloof is er nog steeds dat het kan lukken, zowel de dialoog van gemeenschap tot gemeenschap als het hoofd bieden aan de steeds maar verslechterende sociaal-economische toestand, als het intact houden van het kartel met de N-VA.  Jean-Luc Dehaene gaf op zijn manier toelichting bij de uitdagingen voor Europa.

Woensdag sneden we twee belangrijke en actuele thema’s aan:

  1. de economische wereldcrisis: oorzaken en gevolgen. Professor Daems (voorzitter van de GIMV) schetste op een zeer bevattelijke manier de toestand en hoe het zo ver is kunnen komen. Herman Van Rompuy maakte de omslag naar België, Koen Vanden Heuvel maakte de brug naar het vergrijzingsdebat op de arbeidsmarkt en ikzelf had het over een offensieve strategie om onze concurrentiepositie te vrijwaren voor de toekomst (eerstdaags zet ik de tekst van mijn tussenkomst hier op de website)
  2. de migratieproblematiek bekeken vanuit een Europees perspectief, maar door een Belgische bril, waarbij de manier waarop we omgaan met de regularisatie van mensen die hier reeds lang verblijven en de economische migratie de belangrijkste uitdagingen zijn voor het komende politieke jaar.

Een laatste sessie was voorbehouden voor onze communicatie.

Uiteraard wordt er tijdens zo’n tweedaagse ook veel informeel met elkaar gesproken. Bij mij blijft het gevoel hangen dat het de komende dagen en weken nu echt wel “er op of er onder” is, maar aan vastberadenheid en doorzettingsvermogen hebben zowel Yves Leterme als Kris Peeters nog niets ingeboet en dat geeft nog altijd vertrouwen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: