Erfenis van Verhofstadt hypothekeert onze welvaart voor de komende jaren

Neen, geen “goede nieuws show”. Integendeel, de boodschap voor de komende jaren is duidelijk: de riem toe trekken. Lees minder uitgeven en meer inkomsten zoeken. De begroting dit jaar met een overschot afsluiten zal niet lukken, zelfs break even is bijna niet haalbaar. De voorspelde economische groei van 2,1% voor dit jaar is al bijgesteld tot 1,2% en voor 2009 verwacht men nog slechts 0,2% economische groei. Geen groei staat gelijk met minder inkomsten en meer uitgaven in de werkloosheid. Er staan ons dus harde tijden te wachten. En opnieuw zijn het de Christen Democraten die de zaak moeten recht trekken. Deze keer wordt het huishouden van de staat nog eens extra bezwaard door de erfenis van Verhofstadt. Europa heeft de definitieve rekeningen van de Belgische staat van de afgelopen vijf jaar opgemaakt: desastreus! Vijf jaar op rij een tekort van -2,5% alstublieft! En wij bij de opmaak van de begroting maar een show krijgen van bloemetjes aan Freya. Bedriegers van het eerste uur waren het. Men mag van Leterme zeggen wat men wilt, maar inzake duidelijkheid en correctheid van cijfers zal je met hem niet tegenkomen wat we met Paars tegen kwamen. Verhofstadt kende een lange periode van goede groei. Hij heeft ermee Wallonië veel geld gegeven (waardoor die nu geen behoefte hebben aan een nieuwe staatshervorming) en nagelaten het financiële huishouden van onze staat op orde te brengen. Een mens wordt er kwaad van.
Toch zullen we met verbetenheid en volharding orde op zaken stellen. Het moet gewoon. Anders dreigt er nog meer geknabbeld te worden aan onze welvaart en wordt de vergrijzing onbetaalbaar. Besturen is vooruitzien. Die eerste les van de politiek moeten liberalen en socialisten dringend nog eens opnieuw in studeren.
Om nieuwe inkomsten te vinden zullen er dus harde keuzes moeten gemaakt worden de komende dagen. Tegelijkertijd moeten er ook middelen voorzien worden om de bedrijven zuurstof te geven en de koopkracht van de zwaksten te versterken. Neen, voor Jan Modaal is er niet veel perspectief. We zullen met zijn allen de broeksriem moeten aanhalen. Met dank aan Verhofstadt en Paars.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: