Wereldvoedseldag in de kamer

 

Vandaag donderdag is er niet alleen het debat in de Kamer over de regeringsverklaring van Leterme, maar het is ook wereldvoedseldag. Ter gelegenheid van deze dag werd er in de Kamer een “duurzame brunch’ georganiseerd. Wij waren vanuit de Cd&V met een aantal parlementairen aanwezig op deze brunch.

De organisatoren (organisaties actief in het Zuiden en landbouworganisaties) wezen ons op het belang van landbouw: voedselzekerheid, rurale tewerkstelling, beheer van het leefmilieu, vermindering van de armoede. Landbouw blijft een specifieke sector die niet enkel kan afhangen van de regels van de markt en die steeds gepaard moet gaan met een sterk landbouw- en voedselbeleid.

In april 2008 vlogen de voedselprijzen door het plafond: ze stegen met gemiddeld 54%. Deze prijsstijgingen kwamen hard aan bij een arme bevolking die gemiddeld 60 à 80% van haar inkomen uitgeeft aan dagelijkse voeding. Vandaag lijden er 923 miljoen mensen honger waarvan meer dan 600 miljoen zelf boer zijn. Het wereldwijde landbouw-, handels- en ontwikkelingsbeleid is er niet in geslaagd de plattelandsarmoede te verminderen, de markten te stabiliseren of broodnodige investeringen te genereren in de landbouwsector. Daarbovenop komen de nieuwe uitdagingen: die van de klimaat- en energiecrisis bijvoorbeeld, om nog niet te spreken van de financiële crisis.

Vandaar dat zij vragen:
– Een landbouw- en handelsbeleid met prioritaire aandacht voor lokale voedselproductie en dus voor de lokale markten
Meer investeringen in duurzame familiale landbouw
Een duurzame toegang tot productiemiddelen voor de boeren
De erkenning van de landbouwersorganisaties
Meer aandacht voor landbouw in het beleid voor ontwikkelingssamenwerking en meer coherentie met andere beleidsdomeinen

 

Ik deel de zorgen van deze organisaties en samen  met de collega’s in het parlement zullen we bepleiten dat de Belgische overheid haar steentje bijdraagt tot het oplossen van de voedselproblemen.  In alle geval heeft deze regering zich geëngageerd om tijdens deze legislatuur stapsgewijs het budget voor ontwikkelingssamenwerking op te trekken tot 0,7% van het BBP.

Op de foto: naast mij Els Schelfout, Sabine Debethune, Ingrid Claes, Jef Vandenbergh, Jenne De Potter, Leen Dierick, Katrien Partycka.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: