Meer tijd om te rouwen.

Morgen zijn we 1 november, Allerheiligen.  We gedenken dan onze overledenen.  We denken dan zelf aan momenten waarbij we met verlies van een familielid of vriend geconfronteerd werden. Elk maakt zo’n rouwperiode op zijn of haar manier mee. Samen met collega Lieve Van Daele ben ik de laatste maanden in contact gekomen met een aantal verenigingen die opkomen voor een uitbreiding van het rouwverlof.

In antwoord op een mondelinge vraag van mij over de evaluatie van bestaande systemen van thematische verloven, kondigde minister van Werk en Gelijke Kansen Milquet aan dat het rouwverlof in 2009 zal verlengd worden van 3 dagen naar tenminste 10 dagen. Zij heeft hierover vrijdag overlegd met minister Onkelinx, bevoegd voor Sociale Zaken. De minister maakte zich sterk dat het nodige geld daarvoor zal gevonden worden.

Samen met Lieve Vandaele werk ik momenteel aan een wetsvoorstel omtrent de uitbreiding van het rouwverlof. 

Bij het overlijden van een partner of een kind krijgen de nabestaanden vandaag amper de tijd om de administratieve kant te regelen. Ruimte om stil te staan bij het verlies en het immense verdriet is er niet. In een samenleving waar het tempo hoog ligt, is deze ruimte geen overbodige luxe.

Vroegere wetsvoorstellen zijn vooral om budgettaire redenen gestrand.

Aangezien velen zich na de wettige verlofdagen verplicht zien om een dokter te raadplegen, zal de financiële impact op de uitbreiding van het rouwverlof zeer miniem zijn. Het is eerder een “verschuiving” van de sector geneeskundige zorgen naar uitkeringen. Wanneer men de reële ziektedagen in overweging neemt (en de extra kost die de ziekteverzekering heeft door een doktersvisite na de wettelijke verlofdagen), zou een uitbreiding van het verlof misschien wel een besparing kunnen opleveren!

Om deze veronderstelling te staven, lanceerden Lieve Van Daele en ik een bevraging bij verschillende organisaties:

–  Con Tempo: netwerk voor wie zijn partner verloor door overlijden

–  Werkgroep Verder: voor nabestaanden na zelfdoding

–  Weduwen en Weduwnaars Nationaal

–  Vzw O.V.O.K.: zelfhulpgroep “ouders van een overleden kind”

–  Ouders van verongelukte kinderen

–  Beschermcomité internationale dag voor alle weduwen,   weduwnaars en wezen

De eerste resultaten bevestigen de vermoedens dat een overgrote meerderheid van de directe nabestaanden extra dagen ziekteverlof opneemt.

Samen met minister Milquet, zijn wij er dan ook van overtuigd, dat de verlenging van het rouwverlof budgettair geen grote last zal zijn, maar wel tegemoet komt aan de grote nood die mensen die met een verlies geconfronteerd worden ervaren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: