Gemeentelijke premies voor energiebesparende investeringen bij je thuis

geld

Ik kreeg vandaag een interessant dossier binnen van het ACW Zuid-Oost-Vlaanderen over de gemeentelijke premies voor energiebesparende investeringen.

ACW Zuid-Oost-Vlaanderen onderzocht 2 zaken :

 –  Welke gemeentes in onze regio reiken reeds premies uit voor energiebesparende maatregelen aan de woning? En zo ja, voor welke investeringen?

–  Is de informatie over de gemeentelijke premies die verspreid wordt via de gemeentelijke website en de internetdatabanken www.premiezoeker.be  en www.energiesparen.be overal dezelfde?

We haalden voor jou de belangrijkste resultaten en bedenkingen uit het dossier. Wie liever het volledige dossier wil raadplegen, gaat naar www.acw.be of mailt naar sofie.verspeeten@acw.be

1. Premies zijn nodig

In onze regio zijn er nog heel wat verouderde woningen die zonder premie geen energiebesparende renovaties zullen ondergaan. Premies zijn dus noodzakelijk.

Er zijn in onze regio al heel wat gemeentes die duurzaam energiegebruik stimuleren: 10 van de 21 steden en gemeentes in onze regio reiken een premie uit voor energiebesparende wooninvesteringen:

Erpe-Mere, Geraardsbergen, Herzele, Kluisbergen, Kruishoutem, Oudenaarde, Wortegem-Petegem, Zingem, Zottegem en Zwalm.

Laat ons eens kijken waarvoor je in deze steden en gemeentes een premie kan krijgen:

· zonneboilers: Erpe-Mere, Geraardsbergen, Kluisbergen, Oudenaarde, Wortegem-Petegem, Zingem, Zottegem, Zwalm

· zonnepanelen: Erpe-Mere, Geraardsbergen, Kluisbergen, Kruishoutem, Wortegem-Petegem, Zingem, Zottegem, Zwalm

· warmtepompsysteem: Erpe-Mere

ACW zou de steden en gemeentes willen vragen om de wooninvesteringen die in aanmerking komen voor een premie nog eens in overweging te nemen.

Concreet gaat de voorkeur van het ACW eigenlijk uit naar een premie voor (dak)isolatie daar dit de meest democratische en tegelijk meest efficiënte investering is om energie te besparen.

2. Overal en juist informeren

Premies om inwoners te stimuleren energiebesparende wooninvesteringen te ondernemen, is één zaak. Al even belangrijk is om je inwoners op een eenvoudige manier, correct en langs zoveel mogelijk kanalen te informeren. Wie informatie zoekt via het Internet, heeft drie belangrijke bronnen om te weten te komen welke premies een gemeente uitreikt: www.energiesparen.bewww.premiezoeker.be en de gemeentelijke website. Jammer genoeg zijn er tussen die drie informatiebronnen voor bijna elke gemeente enorme incoherenties.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: