Het commissiewerk van deze week en een lange plenaire op donderdag.

Blijkbaar is het een vast ritueel dat elk jaar terugkeert: net voor Kerstmis moeten de beleidsbrieven voor het komende jaar van de ministers besproken  en goedgekeurd worden en ongeveer tegelijkertijd ook het budget van die ministers en ook de programmawet en de wet diverse bepalingen. Dinsdag hebben we zo tot middernacht vergaderd over het tewerkstellingsbeleid en het budget minister Milquet. In mijn tussenkomsten vroeg ik de minister in haar beleid voor 2009 vooral aandacht te willen hebben voor:

– de herstructureringen van bedrijven en de gevolgen daarvan voor de werknemers: verhoging van de uitkeringen voor de tijdelijke werkloosheid, eindeloopbaanregelingen die mensen  niet parkeren op een pechstrook, maar  integendeel hun ondersteunen en versterken zodat ze langer inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt.

– ik drong ook aan op een snelle realisatie van de hervorming van de banenplannen zodat de lastenverlaging om mensen aan te werven eenvoudiger en duidelijker wordt.

– een andere prioriteit die ik vooruit schoof was extra middelen voor de non-profit sector omdat de voorbije jaren is gebleken dat extra middelen voor die sector automatisch leidt tot meer tewerkstelling en er nood is aan volk in die sector (de zorgnoden blijven maar stijgen en  overal is men op zoek naar bijkomend personeel, maar ontbreekt het aan middelen).

– modernisering van het arbeidsrecht (soepelere regelingen inzake het toepassen van de wekelijkse arbeidstijd, de archaïsche manier van aanplakken van ontelbare uurroosters voor deeltijdse arbeid moderniseren, het ontslagrecht eens kritisich tegen het licht houden en zo stappen vooruit zetten in het komen tot één statuut voor arbeiders en bedienden,…)

– een doorgedreven aanpak van de sociale fraude

Ik vroeg ook naar een stand van zaken in het dossier studentenarbeid en het statuut van de onthaalouders.

De minister kondigde naar aanleiding van mijn vraag aan dat er maandag een voorstel zou zijn om de regeling van de studentenarbeid te vereenvoudigen. Ik ben zeer benieuwd.

Voor wat betreft het statuut van de onthaalouders kondigde de minister aan dat er in 2009 eerste stappen zullen gezet worden ter verbetering van het statuut. Minister Onkelinx lichtte woensdag een tipje van de sluier op en zei dat in 2009 een verbetering zal komen voor de vakantieperiodes. Waarschijnlijk zullen we op 17 december hierover meer vernemen (dan is er een actiedag van de onthaalouders in Brussel).

Vandaag, donderdag,  hebben we in de Kamer de Dailai Lama ontvangen. Toch wel indrukwekkend en 14 uur zitten we in plenaire vergadering die op het moment dat ik dit schrijf (23 uur) nog altijd bezig is. De discussie gaat over de oprichting van een bijzondere commissie die moet onderzoeken wat er is misgegaan dat geleid heeft tot de financiële crisis in ons land. Het is bedroevend om te zien hoe de MR en de PS mekaar hier in de haren vliegen. Het toont nog maar eens aan dat aan de overkant de verkiezingscampagne voor juni 2009 al volop bezig is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: