Een week later…

Vorige week donderdag kwam rond deze tijd de brief van de voorzitter van het Hof van Cassatie binnen bij de Kamervoorzitter. Het was het begin van een hectische week. De brief van Cassatie kwam er nadat onze Premier Leterme zelf een brief had uitgedeeld in de Kamer met daarin een chronologisch verslag van de contacten van zijn kabinet in de gerechtszaak omtrent Fortis. De voorzitter van het Hof van Cassatie vindt dat er aanwijzingen zijn dat er vanuit het kabinet Leterme en door Jo Vandeurzen beïnvloeding zou geweest zijn van het gerecht. Ik ben ervan overtuigd dat zowel het kabinet Leterme als Jo Vandeurzen ter goeder trouw hebben gehandeld en zij onschuldig zijn. De voorzitter van Cassatie levert geen bewijzen (en in Belgïë geldt nog altijd de regel dat zolang je niet veroordeeld bent je onschuldig bent). Zowel Jo Vandeurzen als Yves Leterme konden echter niet leven met deze (valse) beschuldigingen en dienden ontslag in. We zitten nu dus zonder regering en met twee ontslagnemende topfiguren vanuit de CD&V.
Hoe moet het nu verder?
Verkenner Martens moet het terrein verkennen. Toch ook van mijn kant uit een aantal bedenkingen:
– de regering is niet gevallen over een politiek conflict tussen de regeringspartijen
– de regering is ook niet gevallen omdat er in het parlement geen meerderheid zou zijn die het vertrouwen aan deze regering ontzegt
– deze regering is gevallen omdat er een conflict is tussen de instellingen van België. De geschiedenis zal uitwijzen of het hier gaat om een oorlog binnen de gerechtelijke wereld die wordt uitgevochten op de kap van de politiek of over een echte aantasting van de scheiding der machten.
– de Open VLD genoot er zichtbaar van dat deze regering ten val kwam en dat onze topfiguren ontslagnemend waren. Niet direct bevorderlijk voor het vertrouwen.
– wanneer verkiezingen? Nu nog zes maanden regeren met een nieuwe regering heeft volgens mij weinig zin. Men zal ons proberen verder te beschadigen en geen stap meer vooruit zetten inzake besturen.
Vanaar dat ik vind dat de nieuwe regering best verder bestuurt tot 2011. Ons land kan het zich niet permitteren om maanden zonder een bestuur te zitten. Als men er niet in lukt om dat te realiseren dan is alle geloofwaardigheid weg en wringt de politiek zichzelf de nek om. Als op zeer korte termijn blijkt dat verder besturen tot 2011 niet kan, dan maar beter de korte pijn en direct verkiezingen. Alhoewel dit laatste in de huidige slechte economische omstandigheden ook niet aangewezen is, maar als ’t moet, dan moet het maar. Goed wetende dat na eventuele verkiezingen (nu of in juni) het alleen maar moeilijker zal zijn om een nieuw akkoord te maken. Vergeet trouwens niet dat je na de verkiezingen met dezelfde mensen van vandaag rond de tafel moet gaan zitten. Alleen de extremistische partijen zullen garen spinnen bij nieuwe verkiezingen (het moet me trouwens van het hart dat De Decker toch wel heel erg blijft hangen: roepen en tieren, altijd hetzelfde herhalen, maar hij doet geen enkel, geen enkel constructief voorstel, een echte cafépoliticus, maar blijkbaar doet dat het bij veel mensen).

Om te besluiten: de liberalen en de christen-democraten zouden best een paar zeer zakelijke en duidelijke afspaken maken en zich daar scrupuleus aan houden zonder dat de één de ander probeert voetje te lichten. Alleen zo zal de huidige coalitie nog verder kunnen besturen. Als de oranje-blauwe as echter niet meer draait is het beter te stoppen met deze coalitie. We zullen wel nooit meer vrienden worden, maar samen besturen op basis van gerespecteerde afspraken moet toch wel nog kunnen. De komende weken krijgen we daartoe de laatste kans.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: