Van Rompuy I … zo gaat dat in de politiek

 

Vorig jaar stemden we in de Kamer net voor Kerstmis (23/12) de regering Verhofstadt die met Christen-Democraten een paar maanden de dienst zou uitmaken. Tijdens die korte periode werd het regeerakkoord Leterme I verder onderhandeld. Net voor Pasen gaven we de regering van Yves Leterme het vertrouwen. Tijdens de zomer bood Yves het ontslag van zijn regering aan omdat de communautaire onderhandelingen mislukten op federaal niveau. De Koning hield het ontslag in beraad. We kregen drie bemiddelaars en de communautaire onderhandelingen verhuisden naar de “gemeenschapsdialoog” en de NV-A liet ons stikken. De Koning aanvaardde het ontslag van de regering niet en Leterme regeerde verder. Een goede drie maanden later geeft Jo Vandeurzen zijn ontslag en biedt Yves Leterme het ontslag van zijn regering aan dat deze keer wel door de Koning wordt aanvaard. De toekomst zal uitwijzen dat onze mensen ter goeder trouw waren en ten onrechte beschuldigd werden.  Een verkenner,  ontelbare gesprekken van verschillende mensen  en de Koning overtuigden uiteindelijk Herman Van Rompuy om de fakkel van Yves over te nemen en de regering te leiden tot 2011. De plot van het hele verhaal kon niemand voorspellen: het ontslag van Inge Vervotte gisteren. Zij kan het niet slikken dat enkel CD&V’ers die verdacht gemaakt worden zonder enig bewijs het veld moeten ruimen terwijl liberalen met boter op hun hoofd promoveren (Kamervoorzitter/Europees commissaris) of blijven zitten (Reynders). Gisterenavond waren zowel Yves, Jo als Inge al vervangen. Vandaag was de nieuwe regering met de  nieuwe Premier en de ministers al in het Parlement. De regeringsverklaring werd voorgelezen. Vrijdag is er debat en zullen we  het vertrouwen geven aan de regering Van Rompuy I (de derde regering dus in een jaar tijd). Politiek is hard en ’s anderdaags gaat men door met anderen. “Zo gaat dat in de politiek” zei een ancien in het vak mij deze morgen.      

Het bracht me  niet meteen in de verwachte nieuwjaarsstemming. Ik heb twee politieke wensen voor 2009:

–  dat we nu in wat rustiger vaarwater terecht komen zodat we een krachtig beleid voeren om de economische en financiële crisis aan te pakken en de koopkracht van de mensen en vooral van de meest kwetsbaren te vrijwaren en te versterken.

–  dat onze drie CD&V-boegbeelden zo snel mogelijk “gezuiverd” worden. We zullen dan met des te meer slagkracht terug vechten.

En nu ga ik twee dagen in familiale kring de politiek eventjes laten voor wat hij is. Ik wens iedereen in verbondenheid met familie en vrienden een goed eindejaar en een gezond en gelukkig 2009!

Advertenties

2 Reacties to “Van Rompuy I … zo gaat dat in de politiek”

 1. Liesbet Says:

  Ik wil ook mijn steun tonen voor de drie boegbeelden die verdwenen zijn. Inge Vervotte heeft, volgens mij, een goede beslissing genomen. Ze handelt naar zeggen, en dat vind ik heel sterk. Helaas hebben niet alle politici die eerlijkheid en ‘ballen’.
  De voorbije periode was hallucinant, en dat in volle crisis… verkiezingen laten samenvallen over zes maanden zal misschien te vroeg zijn. We hebben nood aan een rustige periode.
  Ze kunnen veel zeggen van Leterme, maar hij heeft toch eens het been stijf gehouden. Zie wat het hem oplevert… de walen zullen toch moeten inzien dat ze eens gaan moeten plooien?
  Ik denk dat er te weinig politici begaan zijn met de welzijn van het land, en teveel met hun eigen belang.

  • stefaanv Says:

   Bedankt Liesbet voor je reactie. Dat is hetgene ik ook van zeer veel mensen hoor tijdens de vele nieuwjaarsontmoetingen dezer dagen: heel veel respect en steun voor Vervotte die solidair is met Yves en Jo Vandeurzen. En hoed af voor Jo die zich eerst van alle blaam wil zuiveren en nit blijft zitten zoals anderre liberale excellenties. Van Yves hoor ik vooral zeggen dat hij nooit een eerlijke kans heeft gekregen, maar integendeel weg gepest werd. Ik ben er zeker van dat deze drie mensen hier uit versterkt zullen terug komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: