Op weg naar Compostella

Karel en in zijn dus al vijf ritten ver met de fiets  op weg naar Compostella. Het is de bedoeling dat ik daar een aparte blog over bij hou, maar omdat ik deze technische operatie moet uitbesteden aan techneuten die daar iets van kennen zet ik het verslag  (geschreven door Karel waarvoor dank) voorlopig op mijn gewone  blog. 

2008.10.19. BURCHT → OUDENAARDE
Aangename temperatuur, milde nazomerzon, behoorlijk wat tegenwind
Afstand = 72 kilometer, gemiddeld 22 kilometer/uur

2008.10.26. OUDENAARDE → DURY
Goed fietsweer, niet te koud, niet te warm, altijd felle tegenwind
Gebedje in de kerk van Ename (’s morgens om 8.00 uur, pastoor Amand was als present)
Cola-stop in café ‘le clipet’, gewezen stamcafé Stefaan
( gezellige babbel met de waardin langs een overigens weinig aantrekkelijke weg)
Vlekkeloos parcours, wat oponthoud in Douai
Afstand = 95 kilometer; 5 uur 58’ gefietst; 17,52 km/uur gemiddeld
Stefaan zag af bij elke helling, begin en einde van de rit waren lastig

2008.12.27 DURY → LA FALOISE ( aan de Somme)
Schitterend weer om te fietsen, veel zon, wind voortdurend in de rug
Temperatuur bleef rond 0° hangen
93,4 kilometer afgemaald met een gemiddelde van 20,7 km/uur
bij de start een stempel gehaald bij de burgemeester van een naburig dorp die in Dury woont, maar in het ander dorp belasting betaalt ( en daardoor burgemeester kan zijn)
Karel verliest identiteitskaart in de omgeving van Marcelcave, wat pas werd vastgesteld tijdens het vereffenen van het middagmaal (dikke Franse wortelsoep met brood), in een herkenbaar Frans café waar men onophoudelijk (door ons uitgedaagd) met de Belgische politiek de draak steekt
’s Avonds in de gite ons eigen potje gekookt met een voortreffelijke taakverdeling (SV = CHEF; KC = SOUSCHEF) en dito menu: gebakken witloof (vooraf klosjes doorgesneden), spirelli met tomatensaus en sardienen en kaas achteraf (en vooraf en tussendoor).

2008.12.28. LA FALOISE – GIVERNY
Goede nacht in een uiterst klein dorpje; voortreffelijk ontbijt dat ontsierd werd door achtereenvolgens omver werpen van fruitsap (KC), omver werpen van warme choco (SV) en het uiteen kloppen van een ‘vermoed’ gekookt ei, dat echter nog rauw was (en derhalve blubberig op het bord). Zoals gevreesd en bevestigd door de moeilijke start belooft het een barre, koude tocht te worden.
Het parcours was effectief lastig, voortdurend op en af, niet ideaal uitgelegd in de gids (waardoor een kleine omweg werd gemaakt). Anderzijds maakt het wijds uitzicht en bossen vol maretakken veel goed, dermate dat een van de fietsers zich regelmatig laat uitzakken om van de omgeving te genieten, maar wel de aansluiting met de copain verliest. Kortom: 111 kilometer gereden aan een gemiddelde van 19,8 km/uur, met dank aan de voorspoedige rugwind.
Op de middag (tijd voor warme choco) palmt Stefaan een theesalon in: hij benut alle chauffage-elementen om zijn ondergoed en zichzelf aan te verwarmen en te drogen). Waarschijnlijk onder invloed hiervan en misschien door de zwaartekracht in een zeer lange, rustige afdaling doet Stefaan opvallend veel kopwerk; wanneer het na Gisors opnieuw echt lastig wordt, slaat langzaam de vermoeidheid toe. Deze ruimt plaats voor vernieuwde energie wanneer in het enige restaurant-bar ons de rekening wordt voorgelegd voor 4 warme choco’s en 2 créme brulées: 36 euro (wel te verstaan energie om zich hierover terecht op te winden in plaats van fietsenergie).
’s Avonds verwent de dame des huizes ons met wat ze zelf aan maaltijd kan opdienen, want in Giverny (zoals in zovele Franse dorpen) is op zondagavond geen kat op straat. Giverny is wel een dorp met groot toeristisch potentieel: Monet leefde er meer dan 40 jaar en ontwikkelt zich thans zoals Vlassenbroek of Sint-Martens-Latem, nl. een kunstenaarsdorp. Met een grommende maag en het gelukzalig gevoel dat Herman Van Rompuy informateur is benoemd valt de nacht.
Opmerkelijke uitspraak van Stefaan: ik heb vandaag in het berop rijden vooral mijn bovenarmen getraind; redelijk eigenaardig niet voor een fietstocht?

08.12.29. GIVERNY – CHARTRES
Het is nog harder gevroren en nog kouder dan de vorige dag en vandaag staan we onder tijdsdruk, want we willen absoluut tijdig in Chartres zijn voor de trein-terugtocht. De 84 kilometer op kaart blijken er in de praktijk bijna 93 te zijn (afgelegd in 5 uur 15 fietsen aan een gemiddelde snelheid van 17,83 km/uur), en vooral tot halfweg bij het lastigste wat we al te verteren kregen.
Het ontlokt Stefaan de uitspraak dat hij die voormiddag ‘drie keer De Koppenberg’ heeft opgereden (en hij kan het weten, want woont in de omgeving). De laatste kilometers naar Chartres zijn dan weer goedlopend, wat een sfeervolle afsluiting van de eerste fietsdriedaagse in deze Camino inhoudt.
De overtuigingskracht van Stefaan zorgt voor een versnelde terugkeer.
Ons bedevaartboekje laten we bij de volgende start in Chartres aftekenen, erop rekenend vanaf hier nauwer bij de eigenlijke Camino aan te kunnen sluiten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: