Vraag aan minister Onkelinx om Belgische geneesmiddelen die 5 tot 17 keer duurder zijn dan in Nederland goedkoper te maken

Donderdagnamiddag stelde ik aan minister Onkelinx de vraag om dringend werk te maken van een systeem, vergelijkbaar met dat van Nederland, om geneesmiddelen goedkoper te maken.plenaire_090129_12

In Nederland bestaat er een systeem waarbij de overheid de markt bevraagt en enkel die geneesmiddelen terugbetaalt van het bedrijf die de goedkoopste prijs heeft (een soort openbare aanbesteding ook wel het KIWI-model genoemd). Hierdoor zijn geneesmiddelen 5 tot 17 keer goedkoper dan in België.  Zo is bijvoorbeeld het meest voorgeschreven antidepressivium  (Cipramil) 5 tot 15 keer goedkoper in Nederland dan in  Belgïë, is het meest voorgeschreven cholesterolverlagend  geneesmiddel (Zocor) 5 tot 7 keer goedkoper, de meest voorgeschreven bloeddrukverlager 6 tot 9 maal goedkoper,…. .
 
In Nederland bespaart men daar 750 miljoen euro mee. Mocht men de Nederlandse prijzen in België kunnen toepassen voor 7 van de meest voorgeschreven geneesmiddelen dan zou het RIZIV 198 miljoen euro besparen en de patiënten 66 miljoen euro minder moeten betalen.
In België bestaat er sinds 1 januari 2008 enkel voor een cholesterolverlagend geneesmiddel een soort Belgisch KIWI-model. Ik vroeg de minister dit systeem zo snel mogelijk uit te breiden naar andere geneesmiddelen.  
plenaire_090129_122De minister antwoordde dat het Nederlands systeem niet zomaar over te planten is naar België omdat wij hier geconfronteerd zijn  met  de therapeutische vrijheid van de dokter (een verregaande vrije keuze van de dokter om te beslissen welk geneesmiddel volgens hem/haar het meest efficiënt is om een aandoening te bestrijden). Toch heeft ze zich geëngageerd om het al bestaande systeem voor het cholesterolverlagende geneesmiddel zo snel mogelijk te evalueren en initiatief te nemen om het Belgisch KIWI-systeem verder te ontwikkelen en  uit te breiden naar andere geneesmiddelen.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: