Nieuws uit de commissie van deze namiddag

Ik stelde deze namiddag over vier thema’s vragen aan Minister Milquet: economische werkloosheid voor bedienden, statuut voor onthaalouders, wanneer uitbreiding rouwverlof en financiële compensaties voor beschutte en sociale werkplatsen.

  • Economische werkloosheid voor bedienden: ik vroeg de minister gegevens over cao’s die men momenteel afsluit om met alle bedienden in een bredrijf collectief 1/5 tijdskrediet te nemen en waarbij de werkgever soms nog een financiële tegemoetkoming geeft. Zij heeft daar geen gegevens over. Op de vraag of ze voorstander is van het invoeren van economische werkloosheid voor bedienden was haar antwoord duidelijk: “Het antwoord op uw vraag is dus: ja. Ik vind het noodzakelijk, in heel beperkte omstandigheden en met veel beperkende voorwaarden, maar in het kader van, hoop ik, consensus met de sociale partners. Zo niet moeten we ten minste een consensus in de regering bewerkstelligen.”
  • Het statuut voor onthaalouders: ik drong aan om toch werk te maken van dat statuut en al met één element (jaarlijkse vakantie of werkloosheid) te beginnen. Haar antwoord was dat het voorstel 90 miljoen euro kost en dat het geld er voorlopig niet is. Toch zal ze voor 13 maart (betoging onthaalouders in Brussel) met de sector een voorstel bespreken. Volgende week stellen we opnieuw vragen hierover.
  • Rouwverlof: ik herinnerde haar aan de belofte van oktober om het rouwverlof (bij overlijden partner of kind) uit te breiden van 3 naar 10 dagen. Ze zou hieromtent een voorstel doen in de loop van 2009. Haar antwoord was dat ze nog wacht op een advies van de Nationale Arbeidsraad (tegen eind april) en dat ze dan een voorstel zal doen. Kostprijs 3 miljoen euro. In alle geval (met of zonder advies NAR) zal er tegen de grote vakantie een voorstel zijn, dixit de minister.
  • Beschutte en sociale werkplaatsen: De federale regering en de vlaamse regering hadden vroeger al afgesproken om de sector een financiële tegemoetkoming te geven naar aanleiding van de verhoging van de minimumlonen (deze sector werkt vooral met lage lonen en de verhoging heeft dus direct een zware impact op de arbeidskosten). Men had er in 2008 echter niet op gerekend dat er 3 indexsprongen zouden zijn en het geld was dus niet voorzien. In 2009 zal men een financiële tegemoetkoming voorzien, maar niet conform de afspraken van vroeger. De sector vindt dat dit niet kan en vraagt een financiële compensatie zoals afgesproken. De minister beloofde om de komende weken met de sociale partners naar een oplossing te zoeken.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: