Ronde Tafel gesprek over waardig werk wereldwijd.

Deze middag was er in het parlement een conferentie van de koepel van de Noord-Zuidbeweging over het belang van waardig werk wereldwijd. Ik deed daar twee tussenkomsten:

  • Een eerste ging over sociale normen in het algemeen en waardig werk in het bijzonder een centrale plaats te geven binnen het Belgisch buitenlands beleid en het Belgisch ontwikkelingsbeleid. Hierbij moet België de landen waarmee ze samenwerkt aanmoedigen de fundamentele arbeidsnormen te integreren in hun wetgeving en hen de nodige assistentie te bieden om deze normen toe te passen en af te dwingen zowel binnen de overheid als de privésector.
  • Mijn tweede tussenkomst ging er over dat België niet langer mag aanvaarden dat fundamentele arbeidsnormen en milieunormen wel aan bod komen in de sociale agenda, maar van ondergeschikt belang blijven in het handelsbeleid van de Europese Unie. België moet er naar streven dat deze normen een dwingend onderdeel vormen van het economisch beleid op alle niveaus door schendingen te sanctioneren.

Tot slot onderschrijf ik de vraag van de organisaties dat we eigenlijk in het parlement veel meer debat zouden moeten voeren bij het afsluiten van handelsakkoorden. Probleem is dat we daar veel vroeger zouden moeten over geïnformeerd worden en vroeger de discussie zouden moeten voeren. Nu komt dit pas in het parlement als alles al onderhandeld is en dat maakt het zeer moeilijk om dan nog iets te wijzigen aan dat akkoord. We hebben ons in alle geval geëngageerd om mekaar eens meer te zien en een systeem te zoeken waarbij we de discussie vroeger kunnen voeren in het parlement, hetzij via parlementaire vragen, hetzij via resoluties, … 

Ronde tafel waardig werk
Ronde tafel waardig werk
Advertenties

Eén reactie to “Ronde Tafel gesprek over waardig werk wereldwijd.”

  1. Lieve Says:

    ACV en Wereldsolidariteit gaven vorige week samen met de andere vakbonden en ngo’s de officiële aftrap voor deze campagne, met een schafttijd op de stoep van Umicore. Je kan het filmpje bekijken via deze link:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: