Tijdelijke arbeidsduurvermindering voor bedienden: eerst alle bestaande systemen optimaal gebruiken en dan is het aan de sociale partners om te zien of de stap naar tijdelijke werkloosheid moet gezet worden.

Deze morgen heeft het politiek bestuur van de CD&V op voorstel van mij en mijn Vlaamse collega Koen Vandenheuvel een standpunt goedgekeurd in verband met de tijdelijke arbeidsduurvermindering voor bedienden in bedrijven in moeilijkheden.
Hieronder vindt u het persbericht dat we hierover verspreid hebben:

Persbericht
9 maart 2009

CD&V VRAAGT AFSPRAKEN OVER ECONOMISCHE WERKLOOSHEID VOOR BEDIENDEN

De huidige crisis weegt erg zwaar op de economie. Bedrijven worden van de ene op de andere dag geconfronteerd met een acute terugval in hun orderboek. Om te voorkomen dat bedrijven onder druk van die snelle veranderingen overhaast hun arbeidscapaciteit moeten verminderen, vindt CD&V de inzet van tijdelijke arbeidsduurvermindering een nuttig instrument.

Prioritair willen we de bestaande instrumenten versterken en beter bekend maken. Daarnaast vragen we duidelijke afspraken voor de economische werkloosheid voor bedienden.

Het is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van sociale partners om hieromtrent tot afspraken te komen op het niveau van de Nationale Arbeidsraad.

CD&V schuift daarbij deze principes naar voor:

· De maatregel dient om conjuncturele productiedalingen op te vangen en kan bijgevolg slechts van zeer beperkte duur zijn.

· Een beperkt aantal dagen tijdelijke werkloosheid per werknemer. Afwijking kan enkel mits een volledige financiering vanuit de sector.

· Rekening houden met de beperkte budgettaire marges van de overheid.

De regeling is geen voorafname op het debat over een eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden. We vragen dat de sociale partners het engagement hernieuwen om op korte termijn dit debat te heractiveren met het oog op definitieve resultaten voor eind 2010.

Het instrument van de economische werkloosheid is geen mirakeloplossing. De gevolgen – vooral bij langdurige inzet – zijn groot. Dat geldt zowel inzake de werking van de arbeidsmarkt (niet beschikbaar zijn van gekwalificeerde werknemers voor andere ondernemingen, opgedane kennis wordt niet meer gebruikt en verdwijnt) als inzake de financiering van de sociale zekerheid. Daarom kiezen we niet voor een pure uitbreiding van de regeling voor arbeiders naar bedienden.

CD&V moedigt zowel werknemers als werkgevers aan om van deze periode van verminderde activiteit gebruik te maken om initiatieven te nemen in het kader van opleidingen en loopbaanbegeleiding.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: