Slordige wetgeving van Reynders zorgt voor onrust over maaltijdcheques

Gisterennamiddag ondervroeg ik tijdens het vragenuurtje in de plenaire vergadring minister Reynders over de maaltijdcheques. Er is immer veel onrust gerezen omdat juristen vraagtekens zetten bij de belastingvrijstelling van de maaltijdcheques. Een aantal rechtbanken stellen immers dat de belastingvrijstelling van maaltijdcheques als dusdanig niet in de wetgeving op maaltijdcheques is ingeschreven. die vrijstelling wordt nu geregeld op basis van richtlijnen van de fiscale administratie.

“Kan niet” zeggen de rechters, “enkel de wetgever kan die vrijstelling geven”.

Deze uitspraken zorgen voor heel wat onrust (40% van alle werknemers krijgt maaltijdcheques en jaarlijks worden er 250 miljoen maaltijdcheques toegekend). Die onrust ontstaat omdat de vrees er is dat de bedrijven zich zullen indekken tegen de uitspraken van de rechtbanken en de maaltijdcheques op de loonfiche zullen zetten waardoor die maaltijdcheques belastbaar worden!

Terwijl het net de bedoeling is dat de mensen via de maaltijdcheques het netto-bedrag ontvangen en daar geen belasting op betalen. De sociale partners spraken zelfs af om via het systeem van maaltijdcheques (of eco-cheques) de mensen een koopkrachtverhoging te geven van 125 euro per jaar door het nettobedrag van een maaltijdcheque op te trekken van 6 naar 7 euro. Dezelfde regeling van de maaltijdcheques werd ook uitgewerkt voor de eco-cheques, wat ook voor problemen zou zorgen.

Ik vroeg aan de minister om de onrust weg te nemen en aan te kondigen dat hij zeer snel initiatief zou nemen om zijn slordige wetgeving zo snel mogelijk recht te zetten, zowel voor de maaltijdcheques als voor de eco-cheques.

plenaire_090326_26

Hij heeft daar prompt op geantwoord dat hij dat inderdaad zeer snel wil oplossen en dat hij binnen de kortste keren met een voorstel naar het parlement zal komen om te vermijden dat de maaltijdcheques en eco-cheques belastbaar zouden worden.

 Ik heb hem dan toch nog eens aangemaand echt zéér dringend initiatief te nemen omdat het voor mij niet kan dat door slordige wetgeving van de minister honderdduizenden mensen plots hun maaltijdcheques zouden zien belast worden.

 

 

 

 

 

De afspraak van een netto-koopkrachtverhoging via maaltijdcheques moet correct uitgevoerd worden. Punt uit.

Je kan mijn tussenkomst ook bekijken via deze link.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: