Wat blijft ons bij na 7 juni?

Er zijn de voorbije dagen veel analyses gemaakt over de verkiezingen en ik heb zowel nationaal, provinciaal als lokaal ook in eigen kring de analyses gehoord en besproken.

Enkele zaken die volgens mij minder in de media zijn geweest, maar toch belangrijk om te onthouden:
– het liberalisme en het socialisme zijn in crisis. De twee historisch belangrijke politieke stromingen vertegenwoordigen nog elk 15% in Vlaanderen
– het verlies van het Vlaams Belang: zij hebben hun populisme verloren aan Lijst De Decker en hun nationalisme aan de NV-A. Vlaams belang staat nu alleen nog voor anti-politiek
– CD&V en NV-A (samen meer dan 30%) kunnen een belangrijke centrale as vormen voor de komende onderhandelingen over de staatshervorming.
– de noodzaak van een staatshervorming en een hervorming van de Sociale Zekerheid blijft zeer groot. Zowat alle bedrijven en organisaties zijn in de loop der jaren gereorganiseerd, alleen België en de Sociale Zekerheid niet. Je moet weten dat de sociale zekerheid opgebouwd is in compleet ander samenlevingsmodel dan vandaag: vroeger één kostwinner nu tweeverdieners, vroeger klassiek gezin nu geconfronteerd met veel eenoudergezinnen, vroege normale leeftijspyramide nu een omgekeerde leeftijdspyramide met veel gepensioneerden, vroeger meer actieven dan niet-actieven , nu meer niet-actieven dan actieven,…
– de kiezer heeft goed ingeschat dat wij niet de oorzaak van de onopgeloste problemen zijn en dat wij goede voorstellen hebben om de problemen op te lossen. We krijgen vorlopig alleen de kans niet om die oplossingen concreet te maken.
– op federaal vlak zal nu het grote huiswerk moeten gemaakt worden: een begroting opmaken waarbij er 7 miljard Euro moet gevonden worden (om dat wat concreter te maken maak ik volgend rekensommetje: 7 miljard euro en er zijn 6 miljoen belstingsplichtigen, dat is 1000 euro per gezin!). Daarnaast een oplossing voor het dossier migratie en asiel en een oplossing voor BHV.

Tot slot nog even meegeven dat het parlementair werk in de Kamer deze week weer op volle toeren draait. Zelf heb in een 5-tal vragen in commissie deze week (Milquet, De Padt, Arena, Onckelinx en Turtelboom) en één in plenaire vergadering nu donderdag over de voorspelde toename van de werkloosheid met 200.000 werklozen.

 
Je hoort er nog wel van 😉

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: