De puntjes even op de “i” voor de socialisten van Oudenaarde.

Deze morgen verscheen er in het Laatste Nieuws een artikel over de sociale huisvesting in de Vlaamse Ardennen en in de stad Oudenaarde, gebaseerd op mijn persbericht dat hier onder ook op mijn blog staat.

Op diezelfde bladzijde staat er een reactie van Maarten Blondeel (sp.a Oudenaarde). Ik citeer even:

“Dit is hypocriet (…) en nu doet Vercamer alsof hij het warm water heeft uitgevonden? Waar heeft zijn partij al die jaren op gewacht? (…) Waar wacht CD&V dan op? In plaats van een vinger te wijzen naar het beleid in de streek en te zwaaien met mogelijke sancties, zouden ze beter zelf eens de handen uit de mouwen steken.”

Ik heb een antwoordje gestuurd naar Maarten Blondeel  van de sp.a  Oudenaarde:

 Beste Maarten,

ik heb uw reactie in Het Laatste Nieuws gelezen mbt sociale huisvesting  in de stad en de streek. Ofwel heb je het artikel niet goed gelezen ofwel  ben je niet goed op de hoogte van de evolutie van de laatste jaren  in de sociale huisvesting in stad en streek. Ik nodig je alvast heel hartelijk uit voor een inhoudelijk debat over sociale huisvesting in stad en streek. Je mag zelf plaats en uur bepalen. Ik zal present zijn en graag met jou hierover debatteren.

Ik wil je alvast een aantal elementen geven voor het debat (die je eigenlijk als OCMW-raadslid  er kan op nalezen in elk jaarverslag van de sociale huisvestingsmaatschappij waarvan het OCMW-Oudenaarde aandeelhouder is en dus het jaarverslag toegestuurd krijgt):

–     onder impuls van Jean-Pierre Van Der Meiren en mezelf is er in 1999 een fusie gekomen van drie kleinere Oudenaardse Sociale Huisvestingsmaatschappijen. We waren en zijn ervan overtuigd dat we op die manier met meer slagkracht de uitdaging voor de sociale huisvesting in onze regio konden en kunnen aanpakken. Dat is trouwens ook gebleken. Ik geef je enkele cijfers zomaar voor de vuist weg:

–    in 1999 had de nieuw gefuseerde huisvestingsmaatschappij 720 sociale huurwoningen, vandaag zijn er dat 1019 en vandaag lopen er bouwprojecten voor in totaal 303 sociale woningen, waarvan 99 koopwoningen (41 zijn daarvan nu in uitvoering) en 214 huurwoongelegenheden (waarvan vandaag 50 in uitvoering).  Concreet betekent dit dat de shm Vlaamse Ardennen sedert 1999 haar huurpatrimonium met meer dan 1/4 heeft uitgebreid. De maatschappij heeft een zéér dynamisch beleid gevoerd en wordt daarvoor in Brussel gewaardeerd en erkend. Je kan hierover gerust eens contact opnemen met de verantwoordelijken van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) in Brussel.  De sociale huisvestingsmaatschappij heeft een uitstekende samenwerking met de meeste gemeenten en steden in de regio en wil verder investeren in deze zeer constructieve samenwerking.  

–    dankzij het zeer dynamisch beleid van de maatschappij en een gezonde financiële structuur is de maatschappij gewapend om ook de komende jaren heel wat bouwprojecten  te realiseren.

–    het is juist dat onze regio al jaren een achterstand heeft inzake sociale huisvesting (het gemiddelde van onze regio lag in 2007 rond de 3% van het totale huizenbestand in onze regio, terwijl Vlaanderen gemiddeld tussen de  5 en 6% scoort). Dat zegt de CD&V en ikzelf al jaren en het zijn wij die steeds de voortrekkers zijn geweest van betaalbaar wonen. Ik wil je daarover gerust een aantal publicaties bezorgen die ik daar al jaren over schrijf.

–    wat de stad Oudenaarde betreft is het voor u misschien interessant om weten dat er in 2002  418 sociale huurwoningen waren en dat dit er vandaag 511 zijn of 93 woningen meer op 7 jaar of een verhoging van het sociaal huurwoningenbestand in de stad Oudenaarde met 22%.

Daarenboven lopen er in de stad momenteel bouwprojecten in uitvoering of voorbereiding voor een totaal van 88  sociale woningen of appartementen (68 sociale huurwoongelegenheden en 20 sociale koopwoningen). Dat zal het totaal aantal sociale huurwoningen in de stad Oudenaarde op  579 brengen of een verhoging van het aanbod met 161 sociale huurwoningen  (een stijging van ongeveer 40% tov 2002) alleen in de stad Oudenaarde. 

Het sociaal huurwoningenobjectief voor de stad Oudenaarde  is 203 bijkomende sociale huurwoingenn tegen 2020. De nulmeting voor dit objectief is het jaar 2007. Sedert 2007 zijn er al 102 bijkomende sociale huurwoningen gerealiseerd  of gepland in de stad Oudenaarde. We zitten dus al halfweg wat betreft het behalen van het objectief voor de stad Oudenaarde. Het stadsbestuur en het OCMW van Oudenaarde zijn altijd zeer loyale partners gewest inzake sociale huisvesting. Ik beschik over geen enkel element dat mij aangeeft dat die samenwerking en die zorg voor sociale huisvesting morgen anders zal zijn. De stad zal bij eenzelfde consrtuctieve samenwerking zoals die vandaag loopt met de sociale huisvestingsmaatschappij gemakkelijk haar objectief , dat opgelegd wordt door het grond- en pandendecreet van de Vlaamse regering, binnen de vooropgestelde termijn halen.

 

Mocht je nog meer gedetailleerde gegevens willen over de sociale huisvesting in onze stad en streek dan wil ik u die altijd gerust ter beschikking stellen, maar je kan die ook altijd opvragen via uw OCMW-voorzitter.

 

Ik wacht met veel goesting op je voorstel van plaats en uur om het debat over de sociale huisvesting in onze stad en onze streek te voeren.

Vriendelijke groeten,

Stefaan Vercamer”

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: