Alle verkiezingen organiseren zoals die voor de gemeente- en provincieraden.

Hoe versterken we de democratische verkiezingen in Europa?

Van 21 tot 23 oktober nam ik deel aan de Europese Raad in Kiev met als thema 'The future of democracy'

Van 21 tot 23 oktober nam ik deel aan de Europese Raad in Kiev met als thema 'The future of democracy'

Dat was de vraag die voorlag in Kiev (Oekraïne) op een conferentie van de Europese Raad. Ik mocht er België vertegenwoordigen, samen met Rik Daems (open-VLD). De verschillende kiesstelsels in Europa werden er onder de loep genomen en vooral werd nagegaan in welke mate ze er voor zorgen dat de samenleving zo representatief mogelijk vertegenwoordigd is in de politiek.

Naast de algemene conclusies en het engagement van Daems dat we hierover een resolutie in ons eigen Parlement zullen indienen heb ik ook twee persoonlijke conclusies:

– het systeem van de gemeente- en provincieraadsverkiezingen bij ons behoort tot de beste kiessystemen in Europa wat betreft  zo representatief mogelijk vertegenwoordigd te zijn en zo eerlijk mogelijk verkozen te worden (de burger weet waarvoor hij kiest). Geen opvolgers op aparte lijsten, beperkte invloed van de lijststem, de kandidaten die het meest stemmen halen zijn verkozen en de opvolgers zijn diegenen die net niet verkozen zijn.

– een warm pleidooi om het voor de burger zo eenvoudig mogelijk en zo duidelijk mogelijk te maken. Alle verkiezingen in ons land van gemeente tot Europa op dezelfde manier organiseren. Voor wat mij betreft is dat dus allemaal zoals bij de gemeente- en provincieraadsverkiezingen. Het zou voor de burger duidelijker zijn en ook onze eigen legitimiteit versterken.

Meer over de Europese Raad: www.coe.int

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: