Het vervolg van een onwaarschijnlijk verhaal…

Kringloopfonds negeerde meerdere keren een rood licht!

In het dossier van de rommelkredieten van het Kringloopfonds (KLF) kwamen de voorbije week  nog meer bezwarende elementen aan het licht. Ik graafde dieper in het dossier en het is het duidelijk: Het KLF is onverantwoord  omgegaan met overheidsmiddelen en heeft flagrant alle regels inzake ethisch en duurzaam beleggen aan zijn laars gelapt.

Ik wil weten hoe het fout is kunnen lopen bij het KLF. Fonds … . Hebben de verantwoordelijken teveel risico’s genomen omdat het bedrijfsmodel van het KLF niet deugde? Of wat is er verder misgelopen? Wie besliste wat? Wie gaf advies et cetera. Ik wil weten hoe het fout is kunnen lopen bij het KLF. Een fonds dat ethisch moest beleggen met geld van de burger en dat als overheidsinstelling moest doen volgens de regels van de voorzichtigheid.

Wat zal de totale kostprijs zijn van het KLF aan de federale begroting (fiscale aftrek, intrest, werkingsmiddelen, investeringen in sociale economiebedrijven, beleggingen…)?

Ook minwaarden op Fortisbeleggingen.

Ik  bekeek de cijfers van het KLF voor 2008.  Ik stel vast dat de minwaarden zich niet beperken tot CDO’s bij KBC, maar dat voor 2008 ook op een Fortis belegging een belangrijke minwaarde moest worden geboekt (1 301 159,37 € minwaarde op een belegging van 3 072 042,27 €). Ook hier werd een onverantwoord risico genomen. Blijkbaar belegde het KLF ook  in producten zonder kapitaalsgarantie. Of heeft men de oorspronkelijke kapitaalsgarantie laten vallen om hogere rendementen te kunnen verkrijgen?

Negatief advies van Ethibel genegeerd.

Het is goed even terug te gaan naar de oprichting van het KLF. Toen werd een overeenkomst afgesloten met Ethibel voor het toezicht op de ethische beleggingen.

De directeur van Ethibel bevestigt mij dit contract. Maar voegt er in een adem aan toe: “wij hebben het KLF gewaarschuwd voor die CDO’s bij KBC. Zij hebben ons advies niet gevolgd.”

Meer nog: het contract met Ethibel werd door het KLF opgezegd. Er was dus geen externe controle meer op het ethisch karakter van de beleggingen bij het KLF.

Geschrapt van de lijst “ethisch en duurzaam beleggen”

Klap op de vuurpijl is de rode kaart die het KLF kreeg voor 2007. Meer dan een jaar geleden werd het Kringloopfonds  geschrapt van de lijst van ethisch/duurzame beleggingen voor het Mira-T verslag over 2007 (Mira-T  is het jaarlijks MilieuRapport per thema waarin ondermeer een hoofdstuk gewijd wordt aan “Positieve maatschappelijke activiteiten in de financiële sector: duurzame beleggingsfondsen”).

Nergens werd daarvan melding gemaakt, in geen enkel jaarverslag. Het KLF werd daarvan op voorhand op de hoogte gebracht, maar heeft daar nooit enige reactie op gegeven aan Ethibel.

Tot daar de feiten.

Wie draagt hierin verantwoordelijkheid? Dit moet uitgeklaard worden. Ik stel hierover de komende dagen vragen in de plenaire vergadering en zal vragen dat het Rekenhof een onderzoek/audit doet inzake beleggingen, financieringen, geldstromen  en besluitvormingsprocedures in het Kringloopfonds.

Vandaag verscheen hierover  een bijdrage in De Tijd en in De Morgen.

Nog wat bijkomende achtergrondinfo

In 2003 richtte Johan Vande Lanotte het Federaal Kringloopfonds op. Doel was te investeren in de sociale en duurzame economie (70% van de werkingsmiddelen van het KLF) en ethisch te beleggen (30% van de werkingsmiddelen maximaal te beleggen in activa met SRI-criteria).

Er werd 75.000.000 € opgehaald bij particulieren  (looptijd obligaties 5 jaar) die op hun obligaties een gegarandeerde intrest van 3,125%  kregen en een fiscale aftrek. In het eerste pakket van de staatshervorming was voorzien dat de sociale economie zou geregionaliseerd worden. Vandaar  dat de regering besliste tot een uitdoofscenario voor het KLF.  In juni 2008 verviel de eerste obligatielening. Om die terug te kunnen betalen werd een nieuwe lening afgesloten bij de banken.

Uit de laatste beleidsbrief van staatssecretaris  Courard (PS) blijkt nu dat het KLF belegde in CDO’s van KBC en dat deze werden afgeboekt   ten bedrage van 25,5 miljoen€ (13 miljoen in 2005, 12,5 miljoen in 2006).

Voor 2009 vraagt de minister een kapitaalsverhoging van 2 343 750 € (zijnde 3,125% op     75 000 000 euro).

De letterlijke tekst uit het rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij omtrent de schrapping van het KLF als ethisch belegger:

 “Het Kringloopfonds wordt over 2007 geschrapt als ‘statistische’ speler op de MVI- markt (Maatschappelijk Verantwoord Investeren). Volgens het KLF stond eind 2007 66% van het beschikbare vermogen (eigen vermogen + de obligatielening), uit “’in ethisch gescreende beleggingen of in kredieten en participaties toegekend aan de sector van de sociale en duurzame economie”.  De andere middelen worden geplaatst in beleggingsproducten “die geen ethisch label” dragen, of worden aangewend als liquide middelen.

De wederbelegging van de obligatielening van het Kringloopfonds wordt niet meer opgenomen omdat (1) een fractie belegd wordt in bestaande, reeds opgenomen en getelde MVI-fondsen ofwel belegd worden in buitenlandse fondsen die niet in België vergund zijn (in totaal nauwelijks 4,5%) en omdat (2) een groter deel (45%) belegd wordt op de geldmarkt uitgezet  en ruim 50% verdwijnt in CDO’s (CDO staat voor Collateralized Debt Obligation, een bundeling van allerhande schulden , die in 1 product worden samengebracht om terug verkocht te worden op de markt). Er is geen aanwijzing van duurzame meerwaarde, ondanks de bewering van het Kringloopfonds  “alle activa dragen het MVI label”.

 

Stefaan VERCAMER

Federaal Volksvertegenwoordiger – CD&V

Advertenties

3 Reacties to “Het vervolg van een onwaarschijnlijk verhaal…”

  1. Harvey Ticer Says:

    wonderful issues altogether, you just gained a new reader. What might you recommend about your post that you just made some days in the past? Any certain?

  2. Preston Welter Says:

    I will post a connect to this page on my blog. I make sure my visitors will locate that extremely useful.

  3. malware keyboard malfunction Says:

    Thanks for the unique tips contributed on this weblog. I have noticed that many insurance companies offer consumers generous special discounts if they decide to insure a couple of cars with them. A significant volume of households currently have several vehicles these days, particularly those with more aged teenage children still living at home, and the savings upon policies can easily soon begin. So it is good to look for a bargain.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: