Meer dan 2.000 vrijwillige brandweerlieden in Oost-Vlaanderen

Ik bevroeg Minister van Binnenlandse Zaken Turtelboom (Open VLD) over de vrijwillige brandweerlieden in Oost-Vlaanderen:

2.301 vrijwillige brandweerlieden in Oost-Vlaanderen

Momenteel zijn er in Vlaanderen ruim 18.000 mensen actief bij de brandweer. Twee op de drie daarvan zijn vrijwilliger. In Oost-Vlaanderen zijn er anno 2009 maar liefst 2.301 vrijwillige brandweerlieden actief, verspreid over 42 verschillende korpsen.

Tekort in Deinze, Gavere, Geraardsbergen en Merelbeke

Algemeen voor Oost-Vlaanderen is aantal vrijwilligers is de laatste zes jaar ongeveer status-quo gebleven. Wel hebben een zevental korpsen de laatste jaren te maken met een daling. Bij de korpsen van de gemeenten Deinze, Gavere, Geraardsbergen en Merelbeke werden de grootste dalingen vastgesteld.

Gemiddelde leeftijd 40 jaar

Minister Turtelboom kon ook meedelen dat van er een vergrijzing van het vrijwilligerskorps niet meteen sprake is: steekproeven wijzen uit dat de gemiddelde leeftijd al enkele jaren gelijk is gebleven, namelijk rond de 40 jaar.

Hervorming statuut

Wat betreft het statuut van de vrijwillige brandweerlieden, stelt de Minister dat er werd getracht het statuut van de vrijwilligers bij de openbare brandweerdiensten zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Zij haalt daarbij de fiscale vrijstelling voor de vergoedingen die vrijwillige brandweerlieden ontvangen. Deze werden in 2004 verhoogd. Daarnaast zijn deze vrijwilligers onder bepaalde voorwaarden ook vrijgesteld van socialezekerheidsbijdragen, aldus de Minister.

Toch dring ik aan op een verdere hervorming van het statuut van de vrijwillige brandweerlieden, zodat mensen gestimuleerd en gemotiveerd blijven om als vrijwilliger toe te treden tot de brandweer en zo een eventueel tekort in de toekomst te vermijden. Daarenboven verdienen de vrijwillige brandweerlieden deze appreciatie van de gemeenschap ook echt. Belangrijk element hierbij is ook de combinatie werk-vrijwilligerswerk, waarbij de mogelijkheid bestaat voor de zone om een overeenkomst af te sluiten met de werkgever van de vrijwilliger. Zo kan er onderhandeld worden over de modaliteiten van de operationele beschikbaarheid en de beschikbaarheid voor opleiding van de vrijwilliger.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: