De crisispremie is een goede maatregel.

De nieuwe crisismaatregel van de regering – een belastingvrije premie van 1666 € voor de arbeiders bij ontslag – lokte een overdreven reactie van Karel Van Eetvelt uit.

Even de zaken op een rijtje:

– er zijn al een heel pak anti-crisismaatregelen genomen het voorbije jaar: crisistijdkrediet voor bedienden, economische werkloosheid, verminderde bedrijfsvoorheffing, soepelere regeling overuren, soepelere regeling nacht- en ploegenarbeid,… Allemaal maatregelen ter voorkoming van ontslagen en om de bedrijven toe te laten de gevolgen van de crisis met zo weinig mogelijk ontslagen door te spartelen. Uit de cijfers blijkt dat die maatregelen werken: ons land doet het gemiddeld beter dan de rest van Europa.

– de vraag stelt zich nu om die maatregelen te verlengen voor 2010. Die verlenging was gekoppeld aan de voorwaarde dat de sociale partners vooruitgang zouden boeken in het debat over een gelijk statuut voor arbeiders en bedienden. De sociale partners zijn daar niet in gelukt en dus moest de regering beslissen.

– de regering heeft beslist de maatregelen tijdelijk te verlengen en heeft tegelijkertijd beslist nog een bijkomende maatregel te nemen die arbeiders die ontslagen worden in deze crisis beter te beschermen: een crisispremie.

– wat betekent dat voor de kmo”s?  Het gaat over arbeiders die geen gebruik (kunnen) maken van de reeds bestaande crisismaatregelen   en die ook niet in aanmerking komen voor tewerkstellingscellen. In totaal een 30.000 arbeiders. Momenteel maken ongever 215.000 werknemers gebruik van economische werkloosheid. De premie voor die 30.000 arbeiders kan maximaal 50 miljoen kosten. 2/3 daarvan wordt betaald door de RVA, 1/3 moet door de bedrijven betaald worden. Voor alle bedrijven samen dus maximaal 16 miljoen €.   Daar moeten we dan de bedrijven aftrekken die gebruik maken van de bestaande anti-crisismaatregelen, want die moeten de kost van de premie niet dragen. De overheid neemt voor die bedrijven de kostprijs volledig ten laste. De KMO’s maken ongeveer 30% uit van het totaal aantal bedrijven. Dat zal vor de KMO’s dus over een kostprijs gaan van ongeveer 1,5 miljoen€. Ondertussen hebben diezelfde bedrijven wel al tussen de 300 en de 400 miljoen € steunmaatregelen gekregen via de andere anti-crisismaatregelen.  Dan moet u nog weten dat net in de metaal, de bouw en de horeca (veruit het grootste deel van de KMO-sector) het meest gebruik gemaakt wordt van de anti-crisismaatregelen en die dus de premie niet zelf moeten betalen. Een overdreven reactie dus van mijnheer Van Eetvelt die voor niets goed is. Het is een minimale kost voor de KMO’s om ook de koopkracht van de minst beschermde arbeiders bij ontslag gedurende een beperkte periode  op peil te houden. Daarenboven zal de regering de aanwerving van jongeren en 50-plussers met 1000 € per maand goedkoper maken.   

– Deze premie geldt ook maar voor 6 maanden. En de regering vraagt aan de sociale partners om tijdens deze  periode verder te onderhandelen over een eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden en over een zes maanden met een concreet voorstel te komen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: