Aantal militairen in Gavere zal verminderen, kazerne blijft.

Het aantal militairen in Oost-Vlaanderen zal na de reorganisatie van het leger verminderen. Niet alleen omdat de kazernes in Destelbergen en Haasdonk gesloten worden, maar ook omdat in Gavere het aantal militairen zal verminderen. Dat is mijn conclusie nadat ik  Pieter De Crem enkele vragen stelde over de toekomst van de kazerne van Gavere en van de Minister een aantal cijfers opgesplitst per provincie kreeg.  Wat wel vaststaat is dat de kazerne van Gavere niet dicht gaat, maar afgeslankt wordt.

Radar Semmersake blijft, luchtverkeersgeleiding verdwijnt

“Tegen 2012 willen de burgerlijke en militaire overheden van de Benelux, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland op vraag van Europa een gemeenschappelijke Europees luchtruim creëren. Dat houdt in dat er dan voor dat gemeenschappelijk luchtruim een gemeenschappelijke luchtverkeersleiding zal komen, waarvan de kosten voer de verschillende partners zullen gespreid worden. Op dat moment zal Gavere als apart luchtverkeersgeleidingscentrum verdwijnen. Dat wil echter niet zeggen dat de kazerne van Gavere zal verdwijnen. De radar van ATCC wordt immers als NATO-radar te Semmersake behouden en maakt de aanwezigheid  van militair personeel hoe dan ook noodzakelijk. Een sluiting van de kazerne is dus niet aan de orde, wel een afslanking.”

Hoe groot die afslanking zal zijn kon de minister nog niet zeggen. Momenteel worden er nieuwe organisatietabellen opgemaakt per legereenheid en het is pas als dat huiswerk af is dat de afgeslankte getalsterkte voor Gavere zal gekend zijn.

1 op 5 van de militairen die in Oost-Vlaanderen woont werkt in eigen provincie

“Dat betekent dat na de sluiting van Destelbergen (117 militairen) en Haasdonk (191 militairen) en de afslanking van Gavere  van de 744 militairen die in Oost-Vlaanderen gestationeerd  we waarschijnlijk zullen terugvallen op minder dan 400. Op 30 december 2009  woonden er 2818 militairen in Oost-Vlaanderen, daarvan werken er 553 in onze provincie.  19,6% of  1 op 5 Oost-Vlaamse militairen werkt dus in het leger in Oost-Vlaanderen. Dat is het laagste cijfer voor gans België, enkel Henegouwen komt in de buurt van Oost-Vlaanderen (20,4%).”

De cijfers voor de andere provincies:

In West-Vlaanderen wonen 4058 militairen, waarvan er  2985 in eigen provincie werken (of 73,55%);

In Limburg wonen 5842 militairen, daarvan werken er 4033 in Limburg (69%);

In Antwerpen wonen er 3304 militairen, waarvan er 1263 in eigen provincie werken (38,2%)

In Vlaams Brabant wonen er 3508 militairen, waarvan er 1247 in eigen provincie werken (35,5%)

De cijfers voor Wallonië zijn: 81,9% van de Luxemburgse militairen werkt in eigen provincie, in Namen is dat 46,4%, Henegouwen 20,4% en Luik 60,2%.

75% van de militairen in Oost-Vlaming komen uit eigen provincie

Naast de vergelijking “werk in eigen provincie” keek ik ook eens na in welke mate de tewerkstellingsplaatsen in de kazernes door militairen uit de eigen provincie worden ingevuld.

En daaruit blijkt dat van de 744 militairen die in Oost-Vlaanderen gestationeerd zijn op 31 december 2009 er 74,3%  Oost-Vlamingen zijn. 25,7% komt dus van buiten de provincie.

Enkel in West-Vlaanderen (80,6%)  en in Henegouwen (78,6%) ligt dat percentage hoger.

Voor de andere provincies is dat respectievelijk 60,2% in Antwerpen, 66,9% in Limburg, 46,3% in Luxemburg, 55,1% in Namen en 73,5% in Luik.

Militaire aanwezigheid het laagst in Oost-Vlaanderen

Tot slot berekende ik hoe sterk de militaire aanwezigheid per provincie is op 31/12/2009:

In Oost-Vlaanderen zijn 2,1% van het totaal aantal militairen  gestationeerd, terwijl er 8,1% van alle militairen in Oost-Vlaanderen wonen.

In West-Vlaanderen is dat 10,7%, Antwerpen 6,05%, Brussel 18,07%, Henegouwen 2,6%, Limburg 17,4%, Luik 10,8%, Luxemburg 8,4%, Namen 8%, Vlaams-Brabant 11,9%, Waals Brabant 3,8%.

In Oost-Vlaanderen is de militaire aanwezigheid dus het laagst in vergelijking met de andere provincies.

 Conclusie: het leger is het minst aanwezig in Oost-Vlaanderen (2,1% van alle militairen), 2818  militairen op een totaal van 34635 zijn Oost-Vlaming (8,1% ) en daarvan werken er  553 of 1 op 5 in Oost-Vlaanderen. En dat betekent  75% van de soldaten in onze provincie Oost-Vlaming zijn.

“Het is een goede zaak dat de kazerne van Gavere kan behouden blijven. Gelet op de cijfers bepleit ik een minimale afslanking en bij vermindering van het aantal militairen in onze provincie zou men toch wel zoveel mogelijk rekening moeten kunnen houden met de nabijheid van de woonplaats van de militairen.”

Het aantal militairen zal verminderen in Gavere

Advertenties

Eén reactie to “Aantal militairen in Gavere zal verminderen, kazerne blijft.”

 1. Didier Dewachtere Says:

  Beste Heer Stefaan Vercamer,

  Ik lees met veel aandacht uw uiteenzetting. Als syndicale afgevaardigde heb ik reeds met de provinciegouverneur Dhr DENYS Andre en uw broer Dhr Alexander VERCAMER, aan tafel gezeten om de penibele situatie van het aantal militairen te bekijken. Ik heb eveneens uw vraag in de kamer gelezen, en vind het geen goede reactie. Het is waar dat de kazerne in Gavere zal openblijven, maar met welk getal? Defensie spreekt over een aanwezigheid van 37 militairen als de kazerne van Gavere zal sluiten, en ze zal sluiten, een richtdatum is eveneens voor het eerst gevallen, 2012. De informatie die op dat moment gegeven werd is dus maar deels correct. Als morgen de handtekeningen worden geplaatst met betrekking tot de synergie van burgerluchtverkeersleiding en militaire luchtverkeersleiding, dan zal er niets meer zijn in OOst Vlaanderen. De meeste Oost Vlaamse kazernes zullen sluiten tegen eind 2012!!!!!
  Meneer Vercamer, ik viind het heel nobel dat u uw vraag heeft gesteld, maar ik vind het in naam van onze oostvlaamse militairen, een antwoord waarbij men ons een wortel voor de ogen houdt.

  Mag ik vragen dit dossier, ook al gaat het over uw partijgenoot, Oost Vlaanderen tot op de voet op te volgen.

  Met dank,

  Didier DEWACHTERE
  Afgevaardigde Oost Vlaanderen
  Algemene Centrale van het Militair Personeel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: