Carrefour, een sociaal drama

Deze middag kwam ik tijdens het vragenuurtje in de Kamer tussen over Carrefour. 1700 ontslagen die aangekondigd worden en 5000 jobs die bedreigd zijn in de gehele distributiesector. De ontgoocheling en de frustratie zijn groot. Opnieuw worden we geconfronteerd met een sociaal drama met veel jobverlies. Vanuit de politiek kunnen we die herstructurering niet tegenhouden. Wij kunnen enkel een zo gunstige mogelijk kader creëren waarbinnen ondernemen wordt aangemoedigd en mee zorg dragen voor een zo goed mogelijk sociaal klimaat. Op de werkvloer zelf is het de ondernemer die met een bedrijfsstrategie en met zijn werknemers het moet waar maken. Carrefour is daar niet in geslaagd. Het management en de raad van bestuur draagt hiervoor een zeer grote veantwoordelijkheid. Alle analysten zijn het erover eens dat het management gefaald heeft. Eens te meer is duidelijk dat niet alleen een goede kostenbeheersing nodig is, maar ook een goede bedrijfsstrategie. Dit moet bovendien gepaard gaan met goede sociale relaties. Carrefour heeft dit allemaal verwaarloosd, met dit sociaal drama als gevolg.
Onze zorg is nu dat vooraleer de komende weken over een goed sociaal akkoord wordt onderhandeld waarbij een maximaal aantal jobs wordt gevrijwaard en waarbij de getroffen werknemers op een maximale onersteuning en begeleiding kunnen rekenen zodat zij een nieuwe kans kunnen krijgen op de arbeidsmarkt.
Zaterdag wordt er gestaakt in de Carrefour. Ik heb aan de minister gevraagd zo snel mogelijk de sociaal bemiddelaar in te schakelen opdat we niet zouden evolueren naar een hard sociaal conflict, maar dat de sociale partners zo snel mogelijk rond de tafel zouden gebracht worden om samen te zoeken naar de best mogelijke afspraken om ontslagen te vermijden en ontslagen mensen te vergoeden en te begeleiden naar een nieuwe job.
In alle geval wil ik langs deze weg mijn solidariteit betuigen met de werknemers van Carrefour en waar ik kan zal ik mee initiatief nemen om tot een sterk scoiaal akkoord te komen.
link:
http://www.dekamer.be
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: