Parlementaire vragen als politiek drukmiddel

Onlangs maakte Kamervoorzitter, Patrick DEWAEL, bekend dat er in de Kamer nooit zoveel  vragen gesteld werden als tijdens deze legislatuur. Het gaat over 32 000 mondelinge en schriftelijke vragen in de Commissie. Ik zelf nam er daar 204 (166mondelinge en 40 schriftelijke) van voor mijn rekening. Vooral gericht aan de Ministers van Werk, Sociale Zekerheid en Pensioenen. 

Met parlementaire vragen willen wij het politieke debat voeren in de Commissie over verklaringen van de Ministers in de pers of over bepaalde maatregelen die voorgesteld worden of over onderzoeken en cijfers die gepubliceerd worden.  Regelmatig kaarten we ook problemen van slechte regelgeving en doen we voorstellen om zaken te verbeteren. Soms wil ik door het stellen van een parlementaire vraag ook iets op de politieke agenda krijgen of over een thema een debat opstarten.  

Uiteraard dienen parlementaire vragen niet om over elk klein praktisch probleem een vraag te stellen, maar het is wel een zeer goed instrument om of info te bekomen of om een debat te voeren over bepaalde voorstellen of maatregelen. En hoe meer proefballonnetjes de Ministers oplaten in de pers hoe meer vragen ze krijgen. Misschien moeten ze maar eens meer eerst het Parlement inlichten vooraleer ze hun ideeën in de pers lanceren. 

link naar artikel HLN: 

Een mondelinge vraag aan Minister Milquet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: