Ename leeft

“Alles is voor niets én voor de Enamenaars”

Ename slaagde er weer in een indrukwekkende vierdaagse te houden. Van 6 tot 9 augustus werden de straten van ons dorp voor de zestiende keer onveilig gemaakt. Elke Enamenaar kon genieten van spektakel, vuurwerk en de bekende kroegentocht. Met het thema Frankrijk werden de cafés en de evenementen omgetoverd tot een Frans gebeuren.
 
Frans
Elk jaar wordt Feeste t’Ename in een nieuw kleedje gestoken. Dit jaar was dat Frankrijk. Wie dus een stukje Franse romantiek, wijn en plezier wou proeven, moest dit weekend in Ename zijn. De straten waren gevuld met enthousiaste inwoners en aan elk café zorgden verschillende muziekgroepen ervoor dat de Enamenaars het naar hun zin hadden. 

Agenda
Vrijdagavond hadden vooral de feestcomitéleden het heel erg naar hun zin. De achttien leden reden allen door de straten van Ename in een wielrennerstruitje. Achteraan reed een Smart die het woord ‘Rodaniaaa’ in de straten deed weerklinken. Zo werd het hele dorp warm gemaakt voor de eerste avond van de Feeste. Dat was nog maar het begin van een mooie avond vol ambiance in de feesttent, aan de Lotharingenbrug. Zo zette de reeds bekende groep ‘Romie veur nen euro’ de eerste avond al de tent in vuur en vlam.

 

Zaterdag konden zowel sportievelingen als feestvarkens zich uitleven. In de namiddag werd een loopwedstrijd georganiseerd voor groot en klein. Hoewel de regen heel wat roet in het eten wou gooien, was de opkomst groot en lieten de deelnemers zich niet doen door de opdringerige regendruppels. Net als vorig jaar liep ik de 11,9 km mee, na 1u02’36” bereikte ik de finish in het gezelschap van mijn medewerker Mathieu. Onze “haas” van dienst Didier Van Steenbrugghe versnelde in de laatste ronde nog eens en klokte neer op 1u00’57”. Gedurende het gehele traject werden we luidruchtig aangemoedigd door de vele supporters langs de kant. 

Na de gele aankomstboog konden de lopers weer opgelucht ademhalen en uitkijken naar wat de avond nog zou brengen: de befaamde kroegentocht.

 
Op zondag worden zowel jong en oud betoverd. Naast het paardenspektakel werd het veld achter het leegstaand erfgoedcentrum veranderd in een kleine Povence: Ename Provençale. Franse dranken, kazen, wijn en oesters moesten het volk verrassen. Accordeonmuziek deden de Enamenaars helemaal denken in Frankrijk te zijn. Terwijl de ouders zich in Frankrijk waanden, konden de kinderen genieten van een springkasteel van 28 meter lang. ’s Avonds, om 22u30, werd een eerste pijl afgestoken, die het prachtige vuurwerk inleidde. Met avontuurlijke muziek en  een drankje in de hand  werd de Franse romantiek een feit.

 
Voor wie het allemaal nog niet genoeg was, kon maandag ook nog terecht in de Enaamse straten. De paardenmarkt werd voor het eerst aangevuld met straatanimatie, zodat iedereen kon genieten van de laatste dag. Steltlopers, jongleurs, poppenspelers en muzikanten konden de meesten bekoren. Wie zich er niet in interesseerde, kon natuurlijk ook nog altijd terecht bij de vele cafés.

Met dank aan Laura Schietecatte voor deze bijdrage.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: