Voor iedere burger in de EU een minimum inkomen en een pensioen waarvan men kan leven.

Vrijdag en zaterdag was ik in Luxemburg voor een bijeenkomst van het EUCDW (zeg maar de “sociale” vleugel van de Euopese Volkspartij). Ivo Belet is daar de secretaris-generaal en ik ben vice-voorzitter. We bespraken er drie belangrijke thema’s:

– de gevolgen van de financiële crisis voor de werknemers en welke actieplannen er kunnen ontwikkeld worden  om dergelijke  catastrofes naar de toekomst toe te vermijden (www.eza.org of www.hiva.be).

– een tweede item was  de discussie over en de  goedkeuring van een voorstel van een tekst om in alle lidstzaten van de EU te komen tot een minimum inkomen voor iedereen. Het voorstel is hierbij te komen tot een inkomen dat 60% bedraagt van het mediaan inkomen van de gezinnen  van dat land (=  als er bijvoorbeeld 1 miljoen gezinnen zijn in een land, dan neem je het inkomen van het 500.000° inkomen  van die gezinnen en daar dan 60% van). Het minimum inkomen zal dus verschillen van land tot land. We zijn ervan overtuigd dat het nu het moment is om hierover een consensus te krijgen omdat 2010 het Europees Jaar is van de strijd tegen de armoede. België heeft als voorzitter in alle geval dit op de Europese agenda gezet en hoopt de komende weken en maande  hiervoor steun van andere landen te krijgen. Voorlopig staan we wel wat geïsoleerd met dit voorstel. 

– een derde item was het Groenboek van de Europese Commissie over de pensioenen. Na Minister Daerden, nu dus een Europees Groenboek. We hebben hierover een eerste discussie gehouden en nu zullen alle aangesloten organisaties van het EUCDW (de Europese Unie van Christen Democratische Werknemers) de gelegenheid krijgen hierover hun standpunt te geven en begin volgend jaar zullen we dan probere n tot een gemeenschappelijk standpunt te komen. Ondertussen zullen we ook goede contacten onderhouden met het Europees Parlementslid Ria Oomen uit Nederland. Zij is immers de rapporteur van de Commissie in het Europees Parlement die dit Groenboek bespreekt. Meer info : http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=nl&catId=89&newsId=839

Een interessante bijeenkomst met boeiende en leerrijke gesprekken en discussies met collgea’s en vertegenwoordiges van sociale bewegingen uit de ganse EU.

www.eucdw.org

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: