Strijd tegen de dienstenchequefraude

Gisterenvoormiddag (10/1) diende ik een mondelinge vraag in bij de Staatssecretaris van fraudebestrijding Carl Devlies in verband met de strijd tegen de dienstenchequefraude.

In een paar jaar tijd zijn de dienstencheques een gigantisch succes geworden. Dienstencheques gaan zwartwerk tegen, helpen tienduizenden langdurig werklozen aan een baan en honderdduizenden anderen aan een betaalbare huishoudhulp. Ook dit stelsel ontsnapt helaas niet aan fraude. Regelmatig zijn er signalen van malafide ondernemingen die geen sociale zekerheidsbijdragen betalen, hun schulden opstapelen bij de belastingen en er is zelfs sprake van regelrechte carrousels waarbij bedrijven meer uren inbrachten dan gepresteerd werden en zo onrechtmatige subsidies inden van de overheid. De strijd tegen de dienstenchequefraude vormt een onderdeel van uw actieplan fraudebestrijding.

Gelet op de vrijwaring van ons sociaal zekerheidsstelsel is het absoluut van belang dat wij vanuit de overheid krachtdadig optreden tegen deze malafide praktijken.

 Morgen (12/1) zal de Staatssecretaris mij een antwoord geven op volgende vragen: 

1)      Kunt u het aantal  en aard van de  inbreuken vastgesteld sinds 2008 meedelen ?

2)      Welke gevolg werd gegeven aan de volgende inbreuken:

  1. hoeveel ondernemingen verloren hun erkenning als dienstenchequebedrijf sinds 2008 tot heden opgesplitst naar aard van de intrekking en opgesplitst naar gewest.
  2. Hoeveel beslissingen tot terugvorderingen werden genomen in dezelfde periode en welke bedragen staan daar tegenover? In het RVA jaarverslag 2009 is sprake dat dankzij de kruising van gegevensbanken en een betere coördinatie van de fraudebestrijding de opdracht kon gegeven worden tot de terugvordering van meer dan 20 miljoen euro in 2009. Wat zijn de bedragen voor 2010 en hoeveel maakt de dienstenchequefraude daarvan telkens uit?
  3. Tot slot uit wat bestaat het saldo van deze terugvorderingen en kan het saldo opgesplitst worden naar aard van de fraudefenomenen?

3)      Welke maatregelen werden genomen om misbruiken tegen te gaan in de dienstenchequesector?

4)      Wat zijn de budgettaire gevolgen sinds 2008 tot op heden en wat is de prognose voor 2011 voor wat betreft zowel de aanpak van de dienstenchequefraude als de kruising van databanken opgesplitst per fraudefenomeen?

Vandaag liet Staatssecretaris Devlies via Radio 1 & een artikel in De Standaard (Guy Tegenbos) weten dat er in 2010 niet minder dan 70 dienstenchequebedrijven gepakt zijn op fraude; ze verloren zo hun erkenning. De controles op die bedrijven zijn in twee jaar tijd verdubbeld.De aanpak van de dienstenchequesector berust deels op het kruisen van de databanken van de sociale zekerheid, deels op gerichte controles: bij elk beginnend bedrijf, en bij alle bedrijven waarvoor alarmbellen rinkelen via de databankenkruising, of via klachten en inspecties.

Voordien kwamen er wel misbruiken aan het licht maar bleef het aantal en de omvang beperkt en zijn de  gebruikte achterpoortjes in de wet intussen dichtgemetseld. Het gezamelijk optreden van inspectie-en controlediensten tegen georganiseerde fraude was een onderdeel van het actieplan.

Wordt morgen vervolgd…

Links:

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=R334R9JI&kanaalid=12

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: