Ik kan niet altijd goed volgen dezer dagen….

Wat was dat nu weer? De RVA splitsen… Er kan en moet veel naar de regio’s overgedragen worden om dit land beter te laten functioneren, maar de RVA splitsen …. dat zou nu net het tegenovergestelde teweeg brengen. Een klein voorbeeldje. Lutosa (u weet wel van de diepvriesfrieten… voor als het Draakje niet open zou zijn :)) heeft zowel in Waregem als in Leuze een fabriek staan. In beide fabrieken werken Vlamingen en Walen en de ene keer werken ze in Waregem en de andere keer in Leuze.  Onder welke RVA zouden die dan vallen? De Vlaamse of de Waalse? En moet die bedrijfsleider dan administratie doen voor twee verschillende diensten van de sociale zekerheid? 

Niemand in dit land staat te wachten op een splitsing van de RVA, niet de werkgevers, niet de vakbonden en ik   ook niet… Trouwens de RVA is een van de best werkende administraties in dit land, zelfs beter dan sommige Vlaamse of Waalse.

Ik ben wel een groot voorstander van een modernisering van het werkloosheidssysteem. Mensen die werkloos worden moeten een vervangingsinkomen krijgen die hen beschermt tegen het inkomensverlies. Daarvoor zijn ze verzekerd en betalen zij  en hun werkgever bijdragen. Maar we hebben er alle belang bij dat de mensen zo snel mogelijk weer aan het werk kunnen als ze werkloos zijn. Vandaar dat ik voorstander ben van een beleid dat mensen motiveert en begeleidt naar werk:

–  een goede uitkering in het begin van de werkloosheid en vermindering van de werkloosheidsuitkering naarmate men langer werkloos is 

– vanaf het moment dat men werkloos wordt verplichte begeleiding, vorming, bijscholing, sollicitaties,… alles moet in het werk gesteld worden opdat die man of vrouw zo snel mogelijk weer aan het werk kan (versterking van de activering)

– en een strenge controle op de werkwilligheid. Mensen moeten een goede werkloosheidsuitkering krijgen (zeker in het begin van de werkloosheid), maar moeten ook bereid zijn om alle mogelijkheden en kansen te benutten om weer aan het werk te gaan. Die dat niet doet moet gesanctioneerd worden.

– en voor wie langer dan 2 jaar werkloos is moeten we een systeem uitwerken dat mensen via opleidings- en tewerkstellingsinitiatieven (waar een goede coaching en begeleiding is aan verbonden) toch de band met arbeid en vorming  laat behouden.  Daarvoor zullen we de sociale economie moeten versterken.

Zo’n beleid dringend uitwerken,  dat lijkt me nu net iets belangrijker dan de RVA splitsen.  Laat ons er voor zorgen dat de regio’s  maximaal de gelegenheid en de middelen krijgen voor die activering van mensen en voor de utbouw van de sociale economie, maar laat  de inkomensvervangende uitkeringen maar federaal  in de sociale zekerheid. Alleen al vanuit verzekeringstechnisch oogpunt en omwille van de financiering is dat best.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: